SCHIMBĂRI ÎN FOTBALUL FEMININ

Mihai ROŞOIU

UEFA a aprobat un nou model de distribuţie financiară pentru ciclul 2021-25 al UEFA Women’s Champions League. Noul model de distribuţie financiară va contribui la asigurarea sustenabilităţii pe termen lung a fotbalului feminin european prin:
Creşterea semnificativă a recompenselor financiare pentru fiecare club care participă în competiţie.
Pentru prima dată în istoria com-petitiei, UEFA acordă plăţi de solidaritate către toate cluburile din diviziile de top ale asociaţiilor naţionale care se califică în UEFA Women’s Champions League. Aceste plăţi trebuie reinvestite în dezvoltarea fotbalului feminin.
Începând cu sezonul 2021/22, UEFA estimează că cea mai importantă competiţie din lume dedicată cluburilor de fotbal feminin va redistribui un total de 24 de milioane de euro – de peste patru ori mai mult decât în prezent – fie ca recompense pentru cluburile participante, fie ca „plăţi de solidaritate” către cluburi non-participante.

Fiecare club care se califică în competiţie va beneficia de recompensele crescute disponibile, indiferent de faza în care ajung. De exemplu, conform estimărilor iniţiale, fiecare club care participă în faza grupelor va primi o recompensă minimă de 400.000 euro – de aproximativ cinci ori mai mult decât se oferea înainte în faza optimilor de finală. Câştigătoarea va încasa până la 1,4 milioane euro.
Se aşteaptă ca „plăţile de solidaritate” să reprezinte aproape un sfert (23%, echivalentul a 5,6 milioane euro) din suma totală disponibilă pentru redistribuire. Suma alocată fiecărui campionat intern va fi calculată în funcţie de cele mai performante cluburi care reprezintă ligile lor în UEFA Women’s Champions League.
Când a introdus UEFA noul model de distribuţie financiară?
Comitetul executiv al UEFA a aprobat noul model de distribuţie financiară la o reuniune care a avut loc la Montreux, în 19 aprilie 2021 – parte a aprobării unui nou cadru de reglementare pentru UEFA Women’s Champions League.
Modelul, care a intrat în vigoare la 1 mai 2021, a fost conceput de un grup de lucru dedicat cadrului de reglementare UEFA Women’s Champions League format din cluburi europene, ligi, asociaţii naţionale, Asociaţia Europeană a Cluburilor şi supravegheat de Comitetul de fotbal feminin UEFA.
În ce alte moduri noul cadru de reglementare pentru UEFA Women’s Champions League susţine dezvoltarea fotbalului profesionist feminin?
UEFA a luat măsuri de adaptare a reglementărilor competiţiei pentru a proteja mai bine jucătoarele profesioniste, precum şi pentru a promova dezvoltarea talentelor europene.
Asistenţă socială: regulamentele vor proteja acum bunăstarea jucătoarelor însărcinate şi a celor care devin mame. Începând cu sezonul 2021/22, cluburile participante vor avea posibilitatea de a-şi modifica lotul de jucătoare în orice moment al sezonului pentru a înlocui temporar jucătoarele, fie pentru că sunt însărcinate, fie pentru că pleacă sau se întorc din concediul de maternitate.
Dezvoltarea jucătoarelor: dezvoltarea tinerelor jucătoare talentate ocupă un loc central în reglementările competiţiei. Introducerea unei liste B va permite cluburilor să completeze lotul, incluzând jucătoare tinere care îndeplinesc anumite criterii. Mai mult, din sezonul 2022/23, UEFA intenţionează să introducă o regulă a „jucătorului antrenat la nivel local” pentru a favoriza dezvoltarea talentelor europene autohtone.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

bookbox Poemul eliberator Poeme cu vedere la mare, de Monica Mureşan, Fundaţia Culturală Antares

Rolul şi rostul poeziei este să spună şi să arate, să compună şi să poată să ţină şi să transmită un mesaj cât mai sus, cât mai departe, cât mai adânc se poate cu ajutorul cuvintelor sale şi al imaginilor pe care aceste cuvinte le construiesc şi le fac vizibile. […]