Published On: lun, feb. 26th, 2018

Şase secole de la trecerea in eternitate a marelui voievod Mircea cel Bătrân

nichiduta.ro

O noua manifestare cultural-istorica lea reamintit, dâmboviţenilor figura marcanta a unui domnitor, care a adus capitala ţarii la Târgovişte. Garnizoana Târgovişte şi Filiala Mihai Viteazul Dâmboviţa a Asociaţiei naţionale „Cultul Eroilor Regina Maria” au organizat, în Piaţa Tricolorului din Târgovişte, un moment comemorativ omagial sub denumirea „Şase secole de la trecerea în eternitate a marelui voievod Mircea cel Batrân”.
Cu acest prilej, au rostit alocuţiuni: vicarul eparhial – lonuţ Ghibanu, din partea Arhiepiscopiei Târgovişte, prefectul judeţului Dâmboviţa, Antonel Jîjîie, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Daniel Comanescu, vicepreşedinţii CJD, Luciana Cristea şi Alin Manole, secretarul judeţului, lvan Vasile Ivanoff, primarul municipiului Târgovişte, Cristian Stan. Au mai participat la manifestari parlamentarii dâmboviţeni Claudia Gilia, Carmen Holban, Oana Vladuca, Corneliu Ştefan şi Dumitru Lupescu, reprezentanţi ai garnizoanei Târgovişte şi ai instituţiilor decon-centrate din judeţ.
Preşedintele CJD, Daniel Comanescu, a menţionat în discursul sau: „Sunt onorat sa ma aflu alaturi de dumneavoastra, astazi, în anul Centenarului Marii Uniri, cu prilejul comemorarii trecerii în eternitate a voievodului Mircea cel Batrân, primul domnitor care a schimbat pentru totdeauna viaţa Târgoviştei – prin faptul ca i-a dat calitatea de capitala, ca a impulsionat dezvoltarea sa prin întarirea reţelei de drumuri comerciale cu oraşe din celelalte provincii româneşti şi prin neobosita luptă pentru apărarea fiinţei neamului românesc.
Momentul omagial ne aduce în primplan pe primul Mircea, în lunga listă a voievozilor Valahiei, cel care, prin cei 32 de ani de strălucită domnie, a transformat Târgoviştea – ca loc şi spaţiu esenţial în devenirea poporului român.
Ceea ce suntem astăzi, tărâmul pe care trăim, integritatea noastră ca popor, toate acestea le datorăm înaintaşilor noştri – unor personalităţi care au avut ca unic ţel al existenţei lor o viaţă demnă a neamului românesc. Este şi cazul lui Mircea cel Batrân, figura simbolica pentru istoria românilor şi pentru ceea ce înseamna dragostea de ţara şi de semeni. La fiecare pas, istoria României şi vieţile celor ce au scris-o ne învaţa despre astfel de valori, pe care, de multe ori, omul modern ignora. Tocmai de aceea ma bucur ca exista astfel de ocazii, pe care instituţii cum sunt Garnizoana Târgovişte şi Asociaţia Naţionala Cultul Eroilor „Regina Maria” le fructifica întru aducerea aminte atât a celor care şi-au închinat existenţa creşterii acestui popor, cât şi a sacrificiilor pe care le-au facut.
Revenind la actul istoric pe care îl marcam astazi, veacul în care i-a fost harazit sa domneasca nu a fost unul uşor, dimpotriva, independenţa ţarii era grav ameninţata şi, pentru a o guverna, erau necesare calitaţi precum viziune şi buna întocmire. Mircea cel Batrân nu numai ca a pastrat ceea ce primise de la înaintaşii sai, dar a împlinit ţara în graniţe, realizari care au fost atinse, din nou, abia peste secole.
Târgoviştea, asemenea simbolului sau – Turnul Chindiei, a reprezentat mai bine de trei secole un ax vertical în istoria acestor meleaguri, iar, când istoria i-a retras privilegiile, chiar în ruina a reuşit sa inspire renaşterea.
Va mulţumesc tuturor celor care v-aţi implicat în realizarea acestui eveniment şi închei prin a reitera, cu tarie, ca figurile proeminente ale poporului nostru merita preţuirea noastra, a tuturor românilor de astazi şi de mâine!”
Manifestarile s-au încheiat cu depuneri de coroane la statuia voievodului Mircea cel Batrân din Piaţa Tricolorului.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro