Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon -dar al Ortodoxiei pentru lumea de azi

Pr. dr. Traian-Alexandru Miu Parohia Șotânga
Timp al evlaviei, al reflecției duhovnicești și al bunei așezări în lumea de azi, sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, este încă o modalitate prin care Ortodoxia știe să împărtășească umanității din valorile sale.
Chipul Sfântului Ierarh Nifon s-a întipărit în conștiința națională și universală, dar mai cu seamă în cea a credincioșilor din cadrul Arhiepiscopiei Târgoviștei, pentru că a fost un reper de înnoire duhovnicească și socială pentru vremurile în care a trăit. S-a remarcat prin împlinirea, în viața sa, a dezideratelor pe care orice om trebuie să le aibă: statornicie în credință, smerenie, spirit jertfelnic, nădejde și dragoste. El este cel care a reorganizat viața bisericească și morală de la începutul secolului al XVI-lea, lucru ce a avut ecou și în secolele ce au urmat prin faptul că din punct de vedere spiritual, cultural și social a existat o continuitate înnoitoare. Memoria vie a Bisericii l-a păstrat pe Sfântul Ierarh Nifon ca pe un grabnic mijlocitor pentru poporul dreptcredincios, ca pe o pildă de bună-viețuire și evlavie, ca pe un semănător de virtuți în cei ce-l cinstesc, drept pentru care a fost primul sfânt canonizat pe teritoriul patriei noastre.
Arhipăstor înzestrat cu înțelepciune, duhovnic iscusit și păstrător al dreptei credințe, Sfântul Ierarh Nifon a lucrat cu sârguință pentru sfințirea vieții credincioșilor pe care i-a păstorit. A dat dovadă de neclintire în credință și de râvnă în apărarea valorilor morale, păstrându-și demnitatea de creștin. Faptele dreptei credințe cu care s-a încununat Sfântul Ierarh Nifon rămân peste veacuri întipărite în conștiința oamenilor ca o pildă de trăire în Hristos, neclintire în credință și smerenie. Lumea de azi trebuie să depășească crizele de diverse tipuri în care se află prin ancorarea în credință, urmând exemplul oferit în dar de Sfântul Nifon.
Ceremoniile liturgice, dedicate Sfântului Ierarh Nifon, sunt prilejuri de trăire a frumuseții duhovnicești și de păstrare a credinței, de urcuș spiritual și de înfrângere a fricii prin mijlocirea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești! Sărbătorirea Sfântului Ierarh Nifon în Biserica Ortodoxă Română, și mai cu seamă în Arhiepiscopia Târgoviștei, este un dar de pace, de liniște și de nădejde oferit poporului dreptcredincios prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, cel ce peste veacuri îi urmează exemplul, și care, drept consecință, cu smerenie, credință și sârguință în cele spirituale, nu precupețește nici un efort pentru a lucra în folosul binelui credincioșilor pe care cu dragoste părintească îi păstorește. Întru mulți și fericiți ani, Înalt-preasfinția Voastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Introducerea E-Facturare, din septembrie

Agenții economici vor utiliza un sistem de facturare electronică (E-Facturare) pentru a încărca, stoca și descărca facturile pe care le emit, în relația cu instituļiile publice, din septembrie 2021, spune premierul Florin Cîțu.Potrivit acestuia, măsura va fi implementată de Ministerul Finanțelor, prin Centrul Național pentru Informații Financiare, în cadrul unui […]