Sărbătoarea Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti

Ş.E.

nifonIeri, 11 august 2015, în prezenţa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, a avut loc, la Târgovişte, sărbătorirea Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul
Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, în faţa Catedralei Eparhiale, unde s-a aflat şi racla cu moaştele Sfântului Ierarh.
Ceremoniile liturgice au debutat în ziua de luni, 10 august, cu Pelerinajul Tinerilor din Eparhie.
Amintim că Sf. Ier. Nifon este personalitatea definitorie a spiritualităţii şi culturii ortodoxe şi româneşti de la începutul secolului al XVI-lea care a înnoit chipul Bisericii noastre străbune, orientându-o spre a răspunde celor mai actuale provocări pastoral-misionare şi oferindu-ne un desăvârşit model de viaţă sfântă şi pildă morală.
Sfântul Nifon s-a născut în ţinutul Peloponez din sudul Greciei, în perioada 1434-1440. A primit la botez numele Nicolae. Este tuns în călugărie de vestitul pustinc Antonie, moment în care primeşte numele Nifon.
În anul 1483 este chemat la slujirea arhierească, în scaunul de Mitropolit al Tesalonicului, iar după numai trei ani, ajunge patriarh al Constantinopolului în locul lui Simeon, trecut la cele veşnice.
Sultanul Baiazid al II-lea l-a îndepărtat din scaun în anul 1488. Sfântul Nifon ajunge în Mânăstirea Sfântului loan Prodromul (Botezătorul) . Aici a ridicat un schit, şi a petrecut până în anul 1496 când a fost chemat din nou la conducerea Patriarhiei Ecumenice. După numai doi ani şi câteva luni, este din nou exilat de turci în Adrianopol. Aici îl va cunoaşte pe domnitorul Radu cel Mare al Tării Româneşti (1495-1508). Radu cel Mare îl va aduce în 1504 în Ţara Românească pentru a conduce şi reorganiza Biserica. O însoţire nelegiuită la Curtea Domnească a lui Radu cel Mare, între sora acestuia şi un boier moldovean căsătorit, a făcut ca Sfântul Nifon să se retragă la Mânăstirea Vatoped din Sfântul Munte, apoi la Mânăstirea Dionisiu, unde îşi va da duhul pe 11 august 1508.
Când Neagoe Basarab ajunge domnitor, aduce moaştele Sfântului Nifon în Ţara Românească, spre curăţirea şi ştergerea greşelii lui Radu Vodă. A poruncit ca moaştele sfântului Nifon sa fie aşezate într-un sicriu de argint, poleit cu aur şi pietre scumpe şi înapoiate Mânastirii Dionisiu. Monahii acestei mânastiri în semn de mulţumire, i-au daruit lui Neagoe Basarab capul şi mâna dreapta a Sfântului Nifon. Moaştele au fost depuse în Mânastirea Curtea de Argeş, iar in anul 1949 au fost mutate în Biserica „Sf. Dumitru”, Catedrala Mitropoliei Craiovei. Pe 26 septembrie 2009, cu ocazia proclamarii locale a can-onizarii Sf. Voievod Neagoe Basarab, a avut loc şi aducerea şi aşezarea moaştelor Sf. Ier. Nifon în Catedrala mitropolitana din Târgovişte.
Peste 12.000 de credicioşi au fost prezenţi ieri, la Târgovişte, unde au participat la savârşirea Sfintei Liturghii, apoi sau închinat la Sfintele moaşte. Aproximativ 300 de jandarmi au asigurat ordinea în Parcul Mitopoliei, şi binenţeles ca nu a lipsit îmbulzeala tradiţionala la momentul închinarii la moaşte. Crucea Roşie Dâmboviţa a distribuit apa permanent în zona şi a avut grija de cei care au avut probleme cu caldura sau înghesuiala.
La sarbatoarea de ieri, alaturi de oficialtaţile locale, judeţene, oameni politici ai momentului, parlamentari, a fost prezent şi Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

De la suflet la suflet

Preot loan STEFĂNESCU În timpul activităţii Sale pământeşti, Mântuitorul lisus Hristos a învăţat pe oameni metodele prin care să se înţeleagă şi să fie fericiţi. Printre acestea se numără milostenia şi postul. Astfel în multe din parabolele Lui, Mântuitorul arată datoria pe care Legea o cere de la fiecare om: […]