Published On: joi, iun. 21st, 2018

Sărbătoarea portului romanesc a devenit eveniment mondial!

nichiduta.ro

Ziua Universală a iei este sărbătorită, în fiecare an, pe 24 iunie, pentru a promova cămaşa din pânză cu broderii impresionante, care aminteşte de lada cu zestre a bunicii. Bluza tradiţională românească este celebrată de români odată cu Sânzienele şi cu Naşterea Sfântului ioan Botezătorul. Pentru a arăta cât de mult o preţuiesc, oameni din peste 50 de ţări din lumea întreagă îmbracă ia în această zi de sărbătoare. Popularitatea iei româneşti a crescut atât de mult, încât vedetele internaţionale au început să o poarte ca ţinută în tendinţe.
Cu ocazia Zilei Universale a iei, ca în fiecare an Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, oferă publicului vizitator expoziţia etnografică, în cadrul căreia vor putea fi admirate frumoasele ii purtate pe melegurile dâmboviţene, dar şi obiecte specifice meşteşugului ţesutului şi se constituie într-un demers de promovare a valorilor spirituale si materiale legate de semificaţia iei, dar si a zilei de 24 iunie, când în calendarul popular erau sărbătorite Sânzienele sau Dragaica.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro