SĂRĂCIA – UNA DINTRE PRINCIPALELE CAUZE ALE NEACTUALIZĂRII ACTELOR DE IDENTITATE

oameni saraciEste trist, dar aceasta este realitatea – una dintre principalele cauze ale neactualizării actelor de identitate o constituie sărăcia. Sunt mulţi oameni, din păcate, care nu îşi permit să achite taxele necesare preschimbării actului de identitate. La nivelul judeţului Dâmboviţa, până la debutul lunii august, se înregistrează 16.872 de persoane cu acte de identitate expirate sau fără acte. Gilia Valeriu Florin -Şef Serviciu Evidenţa Persoanelor – a precizat că 13.140 dintre aceste acte au expirat. 3.032 este numărul minorilor care au împlinit vârsta de 14 ani şi nu au acte de identitate. 1.920 persoane figurează cu acte expirate la 31 decembrie 2012. 6.928 au acte de identitate expirate din anii anteriori. Un număr foarte mare este dat de cei cărora le-au expirat actele în anul în curs. Alături de sărăcie, principala cauză identificată de către autorităţi, o constituie faptul că mulţi sunt plecaţi din ţară, iar o altă o reprezintă neglijenţa. Mulţi vin să-şi schimbe actul de identitate expirat doar atunci când au nevoie de acest document pentru rezolvarea unor probleme importante imediate.
La începutul fiecărui an sunt trimise adrese către administraţiile locale – dacă acestea solicită, angajaţii Serviciului de Evidenţă a Populaţiei se deplasează cu camera mobilă, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor în ceea ce priveşte eliberarea actelor de identitate.
O nouă carte de identitate
Începutul lunii septembrie va marca trecerea la un nou sistem de operare pentru actele de identitate. Este vorba despre un proiect european prin care se va modifica sistemul naţional de evidenţă a persoanelor. Este o nouă aplicaţie. Totul se va face electronic – se va lucra într-un singur server, pentru toată România. Noua carte de identitate va fi pusă în circulaţie de la anul.
Amenzi pentru neschimbarea actului
de identitate
Aşa cum menţionam, sunt numeroase persoane cărora le-au expirat actele de identitate şi nu le-au schimbat. Pentru acest lucru, există sancţiuni financiare. Este vorba despre aplicarea de amenzi între 40 şi 80 de lei. Aplicarea acestei amenzi rămâne la latitudinea agentului constatator, în funcţie de situaţie. Dacă exsită cazuri de indisponibilitate financiară, acestea nu se aplică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

REFORMA MANUALELOR

Decizia de a realiza reforma manualelor rămâne fermă, iar calendarul stabilit în urma dialogului social, la care au luat parte şi reprezentanţii editorilor, va fi respectat, a declarat săptămâna trecută ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Reforma manualelor, ca parte a procesului de modernizare a sistemului de învăţământ românesc presupune şi actualizarea […]