„SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”

I.B.

ggggggggggggggDirecţia de Sănătate Publică a Judeţului Dâmboviţa a celebrat în data de 5 mai 2015, campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”. Iniţiativa anuală „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” este parte a efortului major global coordonat de OMS, care sprijină profesioniştii din domeniul sănătăţii să-şi îmbunătăţească informaţiile privind igiena mâinilor în cadrul serviciilor medicale şi să sprijine astfel prevenirea infecţiilor nosocomiale, care pun frecvent viaţa în pericol.
Problemele din cadrul îngrijirilor pentru sănătate, aşa cum sunt infecţiile nosocomiale, de multe ori invizibile, sunt provocări politice şi sociale pe care trebuie să le abordăm acum.
În acest an, tema campaniei este Consolidarea sistemelor de sănătate şi a furnizării serviciilor – igiena mâinilor este poarta dumneavoastră de întâmpinare. Scopul campaniei este de a stimula acţiuni la nivelul îngrijirilor, care să demonstreze că igiena mâinilor este poarta de intrare, pentru reducerea infecţiilor nosocomiale şi pentru creşterea siguranţei pacienţilor.
Elementul central al campaniei este faptul că toţi profesioniştii din domeniul îngrijirilor pentru sănătate trebuie să-şi spele mâinile la momentul potrivit şi în mod corect. Spitalele şi alte unităţi sanitare sunt invitate să ia parte la această iniţiativă globală pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor, pentru a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi pentru a reduce infecţiile nosocomiale. In România, Campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”, având sloganul „Igiena mâinilor la momentul potrivit, salvează vieţi!”, este coordonată de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi implementată local de către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.
Recomandările ghidului OMS privind igiena mâinilor în sistemul sanitarsunt:
– spălarea cu apă şi săpun ori de cate ori este nevoie, dar mai cu seama dupa folosirea toaletei si când tegumentul este vizibil murdărit cu sânge sau alte fluide biologice;
– utilizarea antisepticelor pe bază de alcool este preferată pentru asepsia uzuală a mâinilor în toate situaţiile clinice de mai jos chiar dacă mâinile nu sunt vizibil murdărite:
– înainte şi după atingerea unui bolnav; – după contactul cu fluidele biologice, excreţiile, mucoasele, tegumentele lezate/pansarea plăgilor;
– după contactul cu suprafeţe inerte sau obiecte din imediata vecinătate a pacientului;
– după îndepărtarea mănuşilor sterile sau nonsterile;
– înainte de administrarea med-icaţiei sau pregătirea hranei;
– NU se utilizează concomitent săpun şi antiseptice.
În judeţul Dâmboviţa campania Igiena mâinilor s-a desfasurat prin:
– activităţi de informare – educare – comunicareprivind importanţa igienei mâinilor, în şcolile care au încheiat protocoale de colaborare cu DSP Dâmboviţa (Şcoala Ghergheşti Petreşti, Şcoala Gura Ocniţei, Şcoala Tudor Vladimirescu Târgovişte, Şcoala Profesor Paul Bănica Târgovişte, Şcoala Alexandru Brătescu Voineşti Târgovişte, Colegiul Naţional I. Văcărescu Târgovişte);
– activităţi de informare şi distribuire materiale informative pentru personalul de îngrijire din grădiniţe, şcoli, unităţi spitaliceşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Amendamente la noul Cod Fiscal

Mesajele extrem de îngrijorătoare venite din partea sectorului privat şi în special a micilor întreprinzători, au determinat legiuitorul să intervină cu mai multe amendamente la proiectul noului Cod Fiscal. Cel mai important pare a fi amendamentul care analizează impozitul forfetar de 1.530 lei pe trimestru, pentru microîntreprinderile fără angajaţi. Dividendele […]