SĂ EVITĂM INCENDIILE PE TIMP DE CANICULĂ

incendiuIn această perioadă se prognozează temperaturi ridicate, care pot afecta persoanele care se expun timp îndelungat la soare, dar pot favoriza şi producerea incendiilor de mirişti, vegetaţie uscată sau fond forestier. În vederea evitării acestor evenimente, care pot pune în pericol viaţa oamenilor, bunurile materiale şi mediul, Serviciul Prevenire din cadrul I.S.U. „Basarab I” Dâmboviţa recomandă respectarea unor reguli de prevenire a incendiilor în perioadele de caniculă şi secetă prelungită. Autorităţille publice locale şi operatorii economici cu pericole de incendii specifice în astfel de situaţii vor intensifica numărul de acţiuni preventive. Se va face asigurarea de către fiecare unitate administrativ teritorială a surselor şi rezervelor de apă necesare alimentării autospecialelor de intervenţie în caz de incendiu. În perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă. În pădure sunt interzise: utilizarea focului deschis în afara locurilor special amenajate sau aruncarea la întâmplare a ţigărilor şi chibriturilor aprinse; parcarea autoturismelor, instalarea corturilor şi a suprafeţelor de picnic în afara locurilor special amenajate în acest sens. Restricţionarea efectuării, în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări ce creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive. Asigurarea protejării faţă de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje ce conţin lichide inflamabile sau gaze lichefiate sub presiune. Supravegherea permanentă a copiilor în vederea preîntâmpinării jocului acestora cu focul. Echipajele SMURD ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa sunt pregătite să intervină pentru acordarea primului ajutor medical calificat, iar celelalte echipe specializate vor acţiona pentru limitarea efectelor probabile produse de aceste schimbări ale vremii.
Precizări pentru evitarea efectelor negative produse de caniculă:
– Este necesar ca persoanele vârstnice, copiii şi bolnavii cu afecţiuni cronice, în special cardiace şi respiratorii, să evite deplasările în spaţiul liber între orele 11:00-19:00, precum şi frecventarea locurilor aglomerate.
– În cazul expunerii la soare trebuie, obligatoriu, să fie folosite mijloace de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbracăminte subţire, preferabil din ţesături naturale şi în culori deschise).
– Se recomandă creşterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi şi evitarea alimentaţiei bogată în grăsimi, în special de grăsimi animale.
– Se recomandă reducerea consumului de cafea şi se va evita consumul de băuturi alcoolice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Sărbătorirea solemnă a Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti la Catedrala Arhiepiscopală şi Mitropolitană din Târgovişte

Duminică, 11 august 2013, în prezenţa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, cu participarea mai multor ierarhi din ţară şi de peste hotare, vor avea loc, la Târgovişte, ceremoniile legate de sărbătorirea Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, în faţa Catedralei Arhiepiscopale şi Mitropolitane, […]