S.O.S. PĂDUREA!

Din nefericire, în România se pierd anual sute de hectare de pădure din cauza incendiilor, pagubele fiind cu atât mai mari dacă ţinem seama de consecinţele pe care acestea le presupun pe termen scurt (modificarea peisajului, dispariţia faunei sau florei, uneori aparţinând speciilor rare) sau pe termen lung (reconstituirea biotopului). Ambianţa originală a pădurii este foarte dificil de restaurat (prin reîmpădurire) şi durează mulţi ani.
Un incendiu în pădure poate fi provocat accidental prin descărcări electrice atmosferice, din cauza secetei şi vântului (atunci când solul şi litiera se usucă în ritm accelerat), eliberând substanţe volatile ce favorizează propagarea incendiului, dar de cele mai multe ori este provocat de acţiuni neglijente ale omului.
Alte surse care pot provoca incendii sunt: focurile de tabără, focurile utilizate pentru prepararea mâncării, jocul copiilor cu focul şi jarul/scânteile purtate de vânt.
În această perioadă, dată fiind cantitatea de vegetaţie uscată existentă, cel mai mare pericol îl reprezintă incendiile de vegetaţie produse în apropierea sau în interiorul suprafeţelor împădurite care, în condiţii de vânt, se propagă rapid la arbori, conducând la arderea unor suprafeţe mari de pădure. În judeţul nos

tru, în mai puţin de 3 săptămâni, pompierii dâmboviţeni au intervenit pentru stingerea a două astfel de incendii, unul pe culmea Brata din comuna Buciumeni (18 martie) şi unul ieri, 06 aprilie, în zona Valea Ursului din comuna Iedera. Numai intervenţia promptă a forţelor de intervenţie (pompieri militari, pompieri voluntari şi lucrători silvici) a făcut să fie evitate nişte dezastre ecologice, salvând din calea flăcărilor zeci de hectare de pădure.
În vederea evaluării şi diminuării riscului de incendiu la fondul forestier, anual, inspectorii de prevenire din cadrul ISU „Basarab I” Dâmboviţa execută controale de prevenire la Ocoalele Silvice din judeţ şi, periodic, activităţi de informare preventivă a populaţiei, atât cu privire la măsurile de prevenire a incendiilor de pădure, cât şi la modul de comportare în cazul producerii lor.
Pentru a preveni producerea unor evenimente ce duc la distrugerea vegetaţiei, faunei, fondului forestier sau altor bunuri din zonele împădurite, facem un apel către populaţie să înceteze a mai da foc vegetaţiei uscate (iarbă, lăstăriş, mărăciniş etc.) din apropierea pădurilor, aceste acţiuni fiind interzise şi sancţionate de legislaţia în vigoare.
Cetăţeni, nu uitaţi ! Protejând PĂDUREA, protejaţi VIAŢA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Banii pentru susţinerea administraţiilor de Corbii Mari, Pucioasa şi Moreni în lupta cu COVID-19

Grupul consilierilor judeţeni ai Partidului Social Democrat (PSD) – Organizaţia Judeţeană Dâmboviţa a convocat pe 7 aprilie 2020, începând cu ora 9:00, o şedinţă extraordinară de îndată, având pe ordinea zi următoarele: 1. Proiect de hotărâre privind repartizarea sumelor neangajate şi neutilizate din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, în […]