S-a votat legea care prevede ca indemnizaţia de creştere pentru al doilea copil să nu fie mai mică decât indemnizaţia pentru primul

Camera Deputaţilor, în calitate de for decisional, a decis miercuri, ca indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, în cazul în care cel de-al doilea copil se naşte în termen de 12 luni de la finalizarea concediului maternal, să nu fie mai mică decât cea primită pentru copilul născut anterior. Urmează ca proiectul de lege să fie promulgat de Preşedintele României şi va intra în vigoare după ce se va publica în Monitorul Oficial.
Deputatul Claudia Gilia a făcut câteva precizări legate de acest subiect: „Astăzi am votat pentru ca indemnizaţia pentru creşterea celui de-al doilea copil să nu fie mai mică decât precedenta!
Declinul demografic în care se află România în ultimii 30 de ani trebuie stopat prin măsuri legislative şi fiscale concrete. Viitorul ţării noastre depinde de calitatea vieţii pe care o putem asigura astăzi copiilor.
Până în acest moment, părinţii care intrau în concediu pentru creşterea celui de-al doilea copil, fără să realizeze venituri în ultimele 12 luni, primeau o indemnizaţie mai mică decât a fost pentru primul copil. Adică, dacă se întorcea la muncă după un concediu de creştere a unui copil şi între timp intra într-un nou concediu, indemnizaţiei pentru creşterea copilului era mai mică decât anterioara indemnizaţie. Astfel, se descuraja atât întoarcerea mamelor în câmpul muncii după 2 ani, cât şi familiile de a concepe un nou copil.
Pornind de la această problemă Parlamentul a decis să sprijine familiile care doresc să aibă copii prin următoarea măsură:
– acordarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului în cuantumul primit anterior, în cazul în care persoana intră în concediul pentru creşterea copilului înainte de 12 luni de la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizaţiei mai mic decât cel primit anterior.
– exonerarea de la plata debitelor create în sarcina beneficiarilor indemnizaţiei pentru creşterea copiilor, care au realizat venituri supuse impozitului pe venit, le-au declarat la organele fiscale competente, au achitat impozitele şi taxele prevăzute de legislaţia fiscală şi se încadrează în plafonul prevăzut de actul normativ în acest sens.
– reglementarea interdicţiei angajatorului de a dispune încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în perioada concediului şi implicit pe o perioadă de 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului la locul de muncă.
Tot mai mulţi specialişti ne-au avertizat că „România a intrat în iarna demografică”. Institutul Naţional de Statistică ne anunţă că populaţia României va ajunge, potrivit unor scenarii pesimiste, la 14-15 milioane în următorii 30-40 de ani. Prin astfel de iniţiative legislative putem combate o serie dintre cauzele acestui declin al natalităţii.
În acelaşi timp, amintesc alte măsuri ale Guvernului de susţinerea a familiei prin promovarea unor mecanisme de sprijin a părinţilor şi de asigurare a unui echilibru între viaţa de familie şi cea profesională:
– Creşterea stimulentului de inserţie la 650 lei;
– Indemnizaţia minimă de creştere a copilului s-a majorat la 1.250 lei, de la 1 ianuarie 2018, faţă de 1.233 lei în 2017;
– S-au dublat alocaţiile pentru copii;
– Au fost construite 52 creşe şi grădiniţe, s-au modernizat 290 unitaţi de învăţământ şi s-au construit 461 de locuinţe”, a afirmat deputatul Claudia Gilia.
Proiectul a fost adoptat cu unanimitatea deputaţilor prezenţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Ajutoare pentru familia din Răzvad, rămasă fără casă în urma unui incendiu

Ca de fiecare dată, Crucea Roşie Dâmboviţa a răspuns cu promptitudine şi apelului venit din partea autorităţilor răzvădene pentru a sprijini familia Nicolae din comuna Răzvad, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, miercuri, 3 aprilie 2019. La nici o oră după lichidarea incendiului, echipa de voluntari a Crucii […]