Published On: lun, iul. 24th, 2017

Românii, pe cale de dispariţie în Covasna?

nichiduta.ro

Conform unei ştiri, postată pe site-ul Realitatea.net, în data de 21 iunie 2017, Preşedintele CNMR, domnul Alexandru Cumpănaşu, a efectuat o vizită în judeţul Covasna, unde a avut mai multe întâlniri cu membri ai comunităţii româneşti din acest judeţ. În urma discuţiilor şi evaluării problemelor locale, reprezentanţii CNMR trag un semnal de alarmă cu privire la problemele cu care se confruntă minoritatea română din regiune.
Printre cele mai stringente teme se află pericolul depopulării totale de români a regiunilor în cauză – în special judeţul Covasna – şi se face apel la impunerea unor soluţii urgente.
Printre constatări s-a sesizat o scădere demografică a comunităţii româneşti, la aproape jumătate, din anul 2002, până în prezent. În 2002 trăiau aici aproximativ 40% etnici români, iar astăzi mai sunt aproximativ 23-24% (în 2011, recensământul a calculat 27% etnici români în Covasna), se menţionează în comunicat.
De asemenea, protejarea identităţii româneşti este, în continuare, lipsită de susţinere, pe fondul dezinteresului cvasi-general al autorităţilor.
Printre cele mai severe nereguli se numără impunerea pe toate planurile a maghiarilor şi ostracizarea minorităţii româneşti din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.
La acestea se adaugă subfinaţarea organizaţiilor culturale şi civice şi absenţa interesului din partea mass media româneşti, precum şi faptul că educaţia în limba română se confruntă cu o penurie severă de personal didactic.
Pe fondul lipsei unei implicări puternice a comunităţii românilor, apare fenomenul discriminării, astfel încât populaţia maghiară tinde să acapareze piaţa de muncă şi turismul regional.
Aşa cum se menţionează în comunicatul integral, „concluziile sunt mult mai multe şi se vor regăsi într-un raport detaliat, pe care CNMR îl va înainta tuturor liderilor României împreună cu măsuri concrete de păstrare a populaţiei de etnie română care a mai rămas în
judeţ”.
Reprezentanţii CNMR subliniază că evaluarea, care va fi transmisă instituţiilor de stat, NU este îndreptată „împotriva comunităţii maghiare sau a liderilor acestora, ci pentru sprijinirea comunităţii româneşti”. (M.C.)

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro