RISC MARE DE AVALANŞĂ ÎN BUCEGI

Atenţie la drumeţiile pe munte. Salvamontiştii avertizează asupra riscului de avalanşă. Potrivit A.N.M., este risc ridicat de avalanşă în munţii Bucegi de nivel 4 din 5.
În zonele înalte, stratul proaspăt de zăpadă depăşeşte pe alocuri 40-50 cm, îndeosebi pe versanţii nordici. Se menţin plăcile de vânt recente, de pe ver-sanţii nordici şi nord-estici, dar şi cele vechi de pe versanţii estici şi sudici. Vântul intens, va forma plăci noi în următoarele 24 de ore, pe versanţii sudici şi estici, de grosimi mai reduse. Temperaturile scăzute au favorizat îngheţarea şi consolidarea zăpezii de la altitudini mai mici de 1800 m. În profunzime, straturile mai vechi sunt relativ stabile.
La peste 1800 m, pe pantele suficient de înclinate, stratul instabil de zăpadă din partea superioară poate aluneca spontan, peste plăcile de vânt mai vechi, ducând la declanşarea avalanşelor de dimensiuni medii şi chiar mari. La altitudini mai mici de 1800 de metri, stratul de zăpadă proaspătă s-a depus peste stratul mai vechi, consolidat şi îngheţat în partea superioară. Pe pantele mai înclinate, atât spontan, cât şi la supraîncărcări, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Electrica a încheiat cu succes procesul de fuziune a celor trei companii de distribuţie a energiei electrice din cadrul Grupului

COMUNICAT DE PRESĂ Electrica a încheiat cu succes procesul de fuziune a celor trei companii de distribuţie a energiei electrice din cadrul Grupului Începând cu data de 1 ianuarie 2021, noua companie devine Distribuţie Energie Electrică Romania SA (DEER) DEER devine cel mai important operator naţional de distribuţie a energiei […]