RISC 3 – ÎNSEMNAT de avalanşă în munţii Bucegi

La munte este iarnă în toată regula, stratul de zăpadă nou depus este consistent.
Vântul prezintă intensificări, la peste 1.500 de metri altitudine, temporar suflă tare, cu rafale de 70 – 90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.
Stratul de zăpadă depus în ultimele 24 de ore peste stratul vechi, consolidat, este însemnat. Peste acest strat se vor mai adăuga 20-40 cm de zăpadă proaspătă, formând astfel un strat cu instabilitate ridicată. În zonele adăpostite depunerile vor fi mai consistente, iar în cele înalte sunt formate plăci recente de vânt. La peste 1800 m, atât spontan, cât mai ales la supraîncărcări, pe pantele suficient de înclinate, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, riscul fiind amplificat în zonele cu depozite mai importante sau cu plăci de vânt.
Sub 1800 m altitudine, stratul de zăpadă nou căzut va atinge 20-30 cm, acesta fiind depus peste stratul vechi, consolidat şi în mare parte îngheţat. Acest strat poate aluneca peste cel vechi, îndeosebi la supraîncărcări, pe pantele mai înclinate, ducând la declanşarea de avalanşe mici şi medii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Consultări ale conducerii Consiliului Judeţean Dâmboviţa cu primarii dâmboviţeni, pe tema bugetului pe anul 2021

La iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, timp de trei zile, în perioada 17 -19 martie 2021, edilii localităţilor dâm-boviţene sunt invitaţi la sediul forului administrativ judeţean la o serie de consultări pe marginea alocărilor bugetare, conform Legii nr. 15 a bugetului de stat pe anul 2021.Utilizarea de către […]