Published On: mie, iun. 28th, 2017

Rezistenţa la antibiotice – O ameninţare la adresa sănătăţii tuturor

nichiduta.ro

Nu antibiotice la-ntâm-plare – este o campanie demarată de Ministerul Sănătăţii iar scopul campaniei este să promoveze utilizarea adecvată a antibioticelor prin informarea medicilor şi a publicului nespe-cialist privind riscul reprezentat de folosirea excesivă şi eronată a acestora.
Antibioticele reprezintă probabil cel mai mare progres medical al ultimului secol. În cei 75 de ani de când sunt utilizate, ele au salvat sute de milioane de vieţi, au scurtat durata suferinţelor prin infecţii şi, în numeroase alte cazuri, au prevenit apariţia unor sechele ale infecţiilor. De aceea, ne dorim să putem folosi antibioticele în continuare.
La fel ca în cazul altor medicamente, utilizarea antibioticelor poate produce efecte nedorite. Candidozele şi diareea severă pot astfel de consecinţe ale unui tratament cu antibiotic. Mai mult, apare pe o scară tot mai largă rezistenţa bacteriilor faţă de antibioticele la care sunt expuse. Iar infecţiile determinate de bacteriile rezistente la antibiotice sunt mai greu de tratat, antibioticele folosite anterior nu mai sunt eficiente şi va nevoie de antibiotice mai toxice şi mai costisitoare; într-unele cazuri, rămân foarte puţine soluţii pentru tratamentul infecţiilor cu bacterii rezistente.
Dacă folosim antibiotice eronat sau când nu este nevoie de ele, atunci toate aceste riscuri apar fără a avea niciun beneficiu din administrarea lor. De aceea, ar trebui să recurgem la ele doar când ne sunt de folos, în acele infecţii care răspund la tratamentul cu antibiotice.
REZISTENŢA BACTERIANĂ LA ANTIBIOTICE ÎN ROMÂNIA
Pentru bacteriile care produc septicemii, rezultatele furnizate de aproape 20 de spitale din ţara noastră indică în mod constant în ultimii ani (20122015) niveluri ale rezistenţei mai mari decât cele din majoritatea statelor Uniunii Europene. S-au comunicat în ultimii ani cele mai mari niveluri ale rezistenţei la principalele antibiotice utilizabile pentru stafilococul auriu, pentru Pseudomonas aeruginosa (pio-cianic) şi unele dintre cele mai mari pentru bacterii de spital precum Acinetobacter, Klebsiella pneumoniae, dar şi pentru unii care produc infecţii în afara spitalelor: Escherichia coli (principala cauză de infec ii urinare), pneumococ (principala cauză de pneumonii, sinuzite, otite), ente-rococi.
UTILIZAREA EXCESIVĂ DE ANTIBIOTICE
Gripa şi răceala sunt două exemple de infecţii peste care antibioticele nu ne ajută să trecem. Aceste două boli sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii, iar virusurile nu sunt distruse de antibiotice! Te vei simţi mult mai bine dacă bei mai multe lichide, te odihneşti suficient şi foloseşti medicamente care elimină simptomele. Din păcate, în multe cazuri se administrează antibiotice pentru aceste boli, ceea ce:
– nu ne va ajuta să ne vindecăm mai repede;
– ar putea face să ne simţim poate chiar şi mai rău, dacă apar efectele secundare amintite: dia-reea postantibiotică, candidoze etc.
În plus, putem selecta apariţia bacteriilor rezistente în propriul organism, cum ar Escherichia coli care ne poate cauza ulterior o infecţie urinară mai greu de tratat.
CÂTEVA REGULI SIMPLE
– Nu folosi antibiotice dacă nu îţi sunt prescrise de un medic. Nu insista să primeşti antibiotic dacă medicul îţi spune că nu este necesar.
– Nu păstra antibiotice pentru o viitoare infecţie şi nu folosi antibiotice rămase de la un episod anterior de boală.
– Nu lua antibiotice prescrise altei persoane şi nici nu împărţi antibioticele prescrise ţie cu alţi bolnavi, chiar dacă manifestările bolii par asemănătoare. Ar putea fi ineficient şi cu toate riscurile menţionate mai sus.
– Previno infecţiile prin spălarea regulată a mâinilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave şi prin efectuarea la timp a vaccinurilor recomandate.
– Evită aglomerările de persoane în perioadele de epidemii de infecţii respiratorii.
– Din toate aceste motive, inclusiv pentru posibilitatea de a trata eficient generaţiile viitoare, este foarte important să luăm antibiotice DOAR la recomandarea medicului, să nu sporim astfel rezistenţa bacteriilor la ele.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro