Revoluţie juridică în Arabia Saudită

arabia suditaRevoluţie în domeniul juridic în cel mai conservator stat musulman: Arabia Saudită. Regele saudit a adoptat, săptămâna aceasta, legea ce condamnă toate formele de maltratare. Gestul este considerat o premieră istorică, Arabia Saudită având sistemul juridic bazat pe cel medieval. Astfel, toate formele de violenţă fizică, psihică, sexuală, inclusiv ameninţarea cu manifestare violentă şi toate tipurile de exploatare a individului, indiferent de vârstă şi sex, sunt considerate delicte, cel vizat de lege urmând să fie sancţionat penal. Condamnarea penală a violenţei se va pedepsi de la o lună până la un an de închisoare. în ceea ce priveşte maltratarea copiilor, dacă părintele recidivează, i se va lua dreptul de a-l creşte. în plus, noua lege, în afară de sancţiuni şi pedepse, mai precede şi punerea la punct a unui sistem de preluare a victimelor violenţei, prin acordare de îngrijire psihologică, socială şi medicală.
Un alt aspect prevăzut de noua lege se referă la violenţa verbală şi fizică, la locul de muncă. Conform noii legi, orice angajat din sectorul privat sau public, dacă are cunoştinţă de un caz de violenţă fizică sau verbală, trebuie să-l aducă la cunoştinţă superiorilor săi ierarhici, aceştia la rândul lor fiind obligaţi să anunţe poliţia sau Ministerul Problemelor Sociale. Tot prin lege se prevede garantarea anonimatului persoanei care semnalează cazul de violenţă fizică sau verbală.
Noua lege din Arabia Saudită este considerată o adevărată revoluţie socială într-un stat unde violenţa casnică împotriva femeilor şi copiilor era considerată ceva normal, neexistând nicio lege care să-i protejeze. Conceptul juridic de maltratare a femeilor şi copiilor este o noutate în Arabia Saudită. Cu toate acestea, în virtutea vechilor legi sociale, o femeie, dacă reclamă pe cineva pentru comportament violent, verbal sau fizic, nu se poate adresa poliţiei decât dacă este însoţită de o rudă adultă de sex masculin sau de soţul ei. Problema se pune: dacă agresorul este chiar soţul, cum va ajunge la poliţie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

GATA DE LUPTĂ! Avântul Reghin - FC Municipal Târgovişte, vineri, ora 18.00, stadion Avântul

Municipal Târgovişte debutează în această după -amiază în noua ediţie de campionat. Repartizată în seria a 6-a a Ligii a IlI-a, gruparea dâm-boviţeană va înfrunta, în deplasare, Avântul Reghin. Aşa cum se întâmplă la fiecare start de sezon, fiecare dintre combatante îşi doreşte un prim meci bun coroborat cu un […]