Retragerea de la comercializare a produselor de carne de pasăre din Ungaria, notificate de Comisia Europeană

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimetelor a acţionat prompt consecutiv notificării Comisiei Europene din data de 17 ianuarie, către mai multe state membre, (Austria, Croaţia, Italia, Olanda, România, Republica Cehă, Slovenia), privind livrările de produse din carne de pasăre, provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricţie, din cauza evoluţiei gripei aviare, cu tipul
H5N8.
Prin notificarea Comisiei Europene am fost informaţi că în perioada 04-11 ianuarie 2020, prin activităţile de comerţ intracomunitar, trei unităţi autorizate din judeţul Bihor au achiziţionat 17.065 de kg carne şi organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 şi 20 ianuarie.
Produsele achiziţionate de beneficiarii din România erau însoţite de documentele necesare desfăşurării activitaţilor de comerţ intracomunitar.
Reprezentanţii DSVSA Bihor, în urma verificărilor desfăşurate în cele trei unităţi din judeţ, au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinaţie, fiind distribuite în 26 de judeţe.
Ca urmare, s-a iniţiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziţionate din Ungaria, prin notificarea autorităţilor sanitare veterinare din judeţele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării Comisiei Europene.
Reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene din cele 26 de judeţe,

au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantităţii de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.
Acţiunea de verificare şi retragere a cărnii de curcan de la raft, aflate în lista de distribuţie s-a finalizat.
Cantitatea de carne reţinută oficial şi dirijată către neutralizare a fost de 38,45 de kg.
Serviciile sanitare veterinare din

România, alături de celelalte instituţii membre ale Centrelor Locale de Combatere a Bolilor (CLCB) judeţene instituie măsuri conform legislatiei naţionale şi europene.
Aceleaşi măsuri se aplică în toate statele membre în care a fost diagnosticată gripa aviară.
Într-un raport ştiinţific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecţii la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute
A(H5N5) şi A(H5N6).
Virusurile A(H5N8), A(H5N5) şi A(H5N6) sunt considerate a fi în principal

adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.
Cele 26 judete vizate sunt: Bacău, Galaţi, Hunedoara, Dolj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Timiş, Gorj, Neamţ, Arad, Harghita, Mureş, Sălaj, Vaslui, Bucureşti, Vrancea, Brăila, Covasna, Iaşi, Prahova, Dâmboviţa, Călăraşi, Argeş, Giurgiu, Ilfov şi Bihor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Elevilor navetişti li se va deconta transportul

În ultimele două săptămâni au avut loc mai multe întâlniri interministeriale pe tema asigurării transportului elevilor şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu. La sediul ministerului, a avut loc o nouă întâlnire de lucru convocată de Monica Anisie. Au răspuns invitaţiei domnul Ion Ştefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi […]