Published On: mie, iul. 19th, 2017

Reguli mai dure referitoare la cumpărarea unei maşini la mâna a doua

nichiduta.ro

Mai nou, în cazurile în care se schimbă proprietarul unei maşini, Codul rutier va stabili că va exista o perioadă fixă în care noul proprietar să fie obligat să notifice autorităţilor tranzacţia.
În caz contrar, înmatricularea automobilului va fi suspendată automat, iar cel care va circula cu acesta va risca o amendă de până la 2.900 de lei. Măsura este prevăzută într-un proiect de act normativ iniţiat recent de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Circularea pe drumurile publice cu maşinile a căror înmatriculare a fost suspendată va fi interzisă şi va putea fi sancţionată cu amenzi drastice, se mai arată în proiectul de Ordonanţă de urgenţă.
Suspendarea înmatriculării unui automobil va interveni, în principal, atunci când, în urma achiziţionării unei maşini, noul proprietar nu anunţă autorităţile despre tranzacţie. Concret, noul deţinător va trebui să anunţe tranzacţia printr-o solicitare de transmitere în evidenţele oficiale a dreptului de proprietate asupra automobilului în maximum 90 de zile de la cumpărare.
„În situaţia în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin (4) (n. red.: 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului), înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietare. În cazul în care până la transcriere intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate asupra vehiculului, termenul (…) curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate”, este explicat în proiectul de OG.
În acelaşi timp, Codul rutier va avea şi sancţiuni pentru persoanele care circulă cu automobile a căror înmatriculare a fost suspendată. Mai precis, şoferii vor risca între nouă şi 20 de puncte-amendă, adică, în prezent, o amendă între 1.305 şi 2.900 de lei. Totodată, poliţiştii rutieri vor reţine certificatul de înmatriculare al vehiculului şi vor elibera o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie, plus că vor retrage şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare.
Măsura pregătită de MAI are în vedere situaţiile în care noii proprietari evită să anunţe schimbarea deţinătorului maşinii pentru a evita plata unor taxe şi, implicit, amenzile ce se acordă pentru neachitarea lor, scrie AvocatNet.ro. (M.C.)

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro

Articole Recente