Published On: vin, feb. 8th, 2013

REGINA EUROPEI CS Municipal Târgovişte va înfrunta în 16-imi cea mai valoroasă echipă de club din Europa

nichiduta.ro

Spartak MoscovaCalificarea istorică a Municipalului în optimile de finală ale Euroligii feminine de baschet i-a scos în cale campioanei României cea mai valoroasă echipă a continentului. Spartak Moscova Region Vidnoje reprezintă ceea ce Real Madrid înseamnă pentru fotbalul european.
Cea mai galonată echipă a Rusiei se poate mândri cu un record ce va fi, cu siguranţă, greu de egalat de vreo altă formaţie din Europa: de 4 ori câştigătoare a Euroligii feminine de baschet. Din 2007 şi până acum, ex-sovieticele au scris istorie în cea mai importantă competiţie europeană, câştigându-şi, pe bună dreptate, statutul neoficial de regină a Europei.
Primele semnale ale dominaţiei moscovite în baschetul feminin au apărut în 2006, când Spartak a câştigat primul trofeu important: FIBA EuroCup Women. Un an mai târziu, campioana Rusiei îşi începea parcursul fabulos din Euroligă, competiţie pe care reuşea să o câştige după o finală cu ibericele de la Ros Casares. Sue Bird, Diana Taurasi, Tina Thompson, Ekaterina Lisina, Agnieszka Bibrzycka sau IVANKA MATIC (!!!) făceau parte din dream team-ul construit de Shabtai Kalmanovich, care a călcat totul în picioare până la finele competiţiei. Istoria s-a repetat în 2008, rusoaicele zdrobin-du-le în finală pe cehoaicele de la Gambrinus Brno. Noua stea a baschetului mondial, Laureen Jackson, a fost vedeta acelei finale din 13 aprilie 2008, disputată chiar pe terenul formaţiei învinse. Americanca a înscris atunci 18 puncte, iar din lot nu a lipsit nici de această dată superstarul Diana Taurasi.
Nici o noutate în 2009! Spartak Moscova câştigă finala Euroligii la o nouă diferenţă categorică (15 puncte), victima venind de data aceasta din Spania: Halcon Avenida. Cu aceeaşi pleiadă de staruri rusoaicele se impun în ediţia 2009 a Euroligii, însă în toamna aceluiaşi an, Spartak primeşte o lovitură teribilă. Patronul Shabtai Kalmanovich a fost ucis în centrul Moscovei, împuşcat fiind în propria maşină, o limuzină Mercedes. Incidentul s-a produs lângă biroul prim ministrului de-atunci al Rusiei – Vladimir Putin. Pierderea suferită le-a ambiţionat şi mai mult pe jucătoarele de la acea vreme ale grupării ruse, care se impun şi în ediţia 2010 a Euroligii, după o nouă finală cu Ros Casares, încheiată cu scorul de 87 – 80 pentru ex-sovietice.
Declinul lui Spartak începe un an mai târziu, când pierde finala Euroligii în faţa celor de la Halcon Avenida, după patru ani în care au sfărâmat tot ce le-a ieşit în cale. Ibericele s-au impus în finala din 2011 cu 68 – 59, iar la Moscova începea reconstrucţia. Anul trecut, Spartak s-a clasat pe locul 6 în ierarhia generală a Euroligii, dar în acest sezon trupa din capitala Rusiei visează din nou la marele trofeu.
Spartak Moscova Region
Vidnoje – palmares 2006 – câştigătoare a FIBA EuropeCup
2007 – câştigătoare Euroleague Women Basketball
2008 – câştigătoare Euroleague Women Basketball
2009 – câştigătoare Euroleague Women Basketball
2010 – câştigătoare Euroleague Women Basketball
2011 – locul 2 în Euroleague Women Basketball
2010 – câştigătoare a Supercupei Europei
2011 – câştigătoare a Supercupei Europei

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro