Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord implementează un nou sistem de imigraţie din 1 ianuarie 2021

MMPS recomandă cetăţenilor români să se informeze înainte de a călători în această ţară. Începând cu data de 1 ianuarie 2021, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord îşi va asuma pe deplin statutul de stat terţ în relaţia cu statele Uniunii Europene, inclusiv cu România, iar libera circulaţie între Uniunea Europeană şi Regatul Unit se încheie la 31 decembrie 2020.
Prin urmare, deplasările în Regatul Unit, inclusiv în scop de muncă, vor fi reglementate de legislaţia acestui stat în materie de imigraţie şi va fi implementat un sistem de imigraţie pe bază de puncte (points based immigration system), care se aplică tuturor cetăţenilor europeni, inclusiv români, precum şi cetăţenilor din state terţe.
Precizăm că noile condiţii ale sistemului de imigraţie britanic nu se aplică cetăţenilor europeni, inclusiv români, care s-au înscris deja în sistemul EU Settlement Scheme sau care sunt eligibili să o facă, până la data de 30 iunie 2021. Cetăţenii români vor putea călători în Regatul Unit în scop turistic sau în vizită, pe o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a avea nevoie de viză.
Situaţia se schimbă dacă în cele 6 luni vor dori să desfăşoare activităţi lucrative. În acest context, cetăţenii români vor trebui să obţină în prealabil o viză!
Informaţii suplimentare privind intrarea în Regatul Unit începând cu 1 ianuarie 2021 în scop turistic sunt disponibile la: https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021.
De asemenea, până la 30 septembrie 2021, cetăţenii europeni, inclusiv români, pot intra în Regatul Unit ca şi în prezent, cu paşaport sau carte de identitate. Începând cu 1 octombrie 2021, aceştia vor avea nevoie de paşaport pentru a călători în Marea Britanie. Sunt exceptaţi de la această regulă, până în 31 decembrie 2025, cetăţenii europeni înregistraţi în Schema de Înregistrare EUSS sau care sunt eligibili să o facă.
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale atrage atenţia că toţi cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Marea Britanie cu scopul de a munci, de a studia sau de a-şi dezvolta propria afacere, începând din 1 ianuarie 2021, vor fi obligaţi să obţină o viză.
Astfel, românii care doresc să muncească în acest stat vor putea obţine viza în baza respectării unor condiţii cumulative specifice fiecărui traseu profesional. Cu titlu orientativ, acestea includ oferta de muncă, salariul minim corespunzător calificării, stăpânirea limbii engleze.
Traseele profesionale (routes) stabilite prin noul sistem de imigraţie implementat de Regatul Unit sunt:

 • traseul pentru lucrătorii calificaţi (Skilledworker);
 • traseul pentru lucrătorii calificaţi din domeniu
 • traseul pentru lucrătorii înalt calificaţi (Global talent).
  Precizăm că aplicaţiile pentru aceste trasee au fost deschise la data de 1 decembrie 2020. Pentru informaţii suplimentare privind sistemul de imigraţie al Regatului Unit, inclusiv cerinţele pentru lucrători, vă recomandăm să accesaţi: https://www.gov.uk/government/news/sis-temul-de-imigrare-pe-baza-de-puncte-al-marii-britanii.ro.
  În baza îndeplinirii criteriilor specifice traseului lucrătorilor calificaţi, aplicanţilor li se va aloca un număr de puncte, iar pentru a fi eligibili sunt necesare 70 de puncte. Primele 50 de puncte se obţin pentru criterii obligatorii, iar celelalte 20 au caracter „tranzacţionabil”.
 • Criteriile obligatorii pentru obţinerea a 50 puncte sunt:
 • oferta de muncă din partea unui angajator „sponsor” cu sediul în Regatul Unit, autorizat de Ministerul de Interne britanic, la nivelul de calificare corespunzător (20 puncte);
 • nivelul educaţiei – minim nivelul RQF3/nivelul A (în România, Bacalaureat) (20 puncte);
 • nivelul de limba engleză – nivelul intermediar B1 (aşa cum este definit în Cadrul Comun European de Referinţă pentru Limbi Străine (10 puncte).
  Criteriile „tranzacţionabile” în baza cărora se pot obţine puncte suplimentare sunt:
 • salariul minim de 25.600 GBP/an sau salariul corespunzător funcţiei, oricare dintre cele două este la un nivel mai mare (20 puncte);
 • ocuparea unui loc de muncă într-un domeniu deficitar pe piaţa muncii din Regatul Unit (10 puncte);
 • aplicantul deţine diplomă de doctorat într-un domeniu relevant pentru locul de muncă (10 puncte).
  Cererea pentru acordarea vizei poate fi depusă online, iar solicitantul va trebui să demonstreze că îndeplineşte criteriile aferente traseului profesional pentru care depune cererea. Solicitanţii vor trebui să achite o taxă de viză, iar lista taxelor poate fi consultată pe site-ul: https://www.gov.uk/government/publica-tions/visa-regulations-revised-table/fees-5-october.
  Cu anumite excepţii (spre exemplu lucrătorii calificaţi din domeniul sănătăţii şi îngrijirii), cetăţenii străini, inclusiv români, care sosesc în Regatul Unit pentru o perioadă mai mare de 6 luni vor trebui să achite Suprataxa de Sănătate care le va permite accesul la sistemul de sănătate din Regatul Unit:
  https://www.gov.uk/healthcare-immigra-tion-application/how-much-pay.
  De asemenea, în cadrul aceluiaşi sis

tem de imigraţie, Regatul Unit a introdus trasee aplicabile oamenilor de afaceri, respectiv traseul pentru start-up şi traseul pentru inovatori, fiind necesară obţinerea unei vize, în baza îndeplinirii criteriilor relevante. Pentru informaţii suplimentare privind sistemul de imigraţie al Regatului Unit, inclusiv cerinţele pentru start up/ino-vatori, vă recomandăm să accesaţi: https://www.gov.uk/government/news/sis-temul-de-imigrare-pe-baza-de-puncte-al-marii-britanii.ro.
Aceeaşi obligaţie, de obţinere a vizei, o vor avea şi studenţii care vor dori să studieze în Regatul Unit de la începutul anului viitor.
Viza pentru studii se acordă în baza unui punctaj de 70 de puncte, necesar pentru obţinerea statutului de student internaţional. Persoanele eligibile trebuie să fie acceptate de o unitate de învăţământ acreditată din Regatul Unit, să stăpânească limba engleză, să deţină mijloace financiare pentru a se întreţine. Informaţii suplimentare privind condiţiile aplicabile persoanelor care doresc să studieze în Regatul Unit pot fi consultate la: https://www.gov.uk/student-visa/apply.
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a creat pe pagina web o secţiune dedicată Brexit unde pot fi accesate informaţii utile privind Acordul de retragere şi schimbările inevitabile în relaţia cu Regatul Unit generate de ieşirea acestui stat din UE, inclusiv un Ghid informativ privind noul sistem de imigraţie din Marea Britanie începând cu 1 ianuarie 2021: https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/afaceri-europene-%C8%99i-rela%C8%9Bii-interna%C8%9Bionale/6007-brexit .
De asemenea, cetăţenii care au solicitări de clarificare pe tema Brexit le pot trimite pe adresa de email dedicată, brexit@mmuncii.gov.ro sau pot contacta ataşatul pe probleme de muncă şi sociale din cadrul Ambasadei României la Londra, la adresa de email londra.social@mae.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ATENŢIE. Vremea se schimbă radical şi în Dâmboviţa, ploi, lapoviţă şi ninsoare până sâmbătă

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri o informare meteo de ploi abundente până sâmbătă, dar şi lapoviţă şi ninsoare în Oltenia, Muntenia, Transilvania şi Moldova. O alertă cod galben va intra în vigoare miercuri, la ora 18.00, şi anunţă viscol la munte, în 10 judeţe. În perioada miercuri ora […]