Reducerea timpilor de aşteptare la punctele de trecere a frontierelor, prioritate realizată

Deputatul PSD Dâmboviţa, Claudia Gilia, membru în Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a abordat o serie de subiecte ce vizează atât pe românii care muncesc în străinătate dar şi pe românii care aleg să călătorească în anumite interese peste hotare.
Parlamentarul Claudia Gilia a vorbit despre Memorandumul aprobat de Guvernul României, cu tema: Măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii în punctele de trecere a frontierei, în scopul reducerii timpilor de aşteptare:
„După ce am votat în Parlament Legea care permite extinderea valabilităţii paşapoartelor de la 5 la 10 ani, Guvernul a adoptat o serie de măsuri pentru a îmbunătăţi activităţile în punctele de trecere a frontierei şi/sau a calităţii acestora, în scopul reducerii timpilor de aşteptare. După cum ştim, în această perioadă, foarte mulţi români pleacă în concedii în străinătate sau se întorc pentru câteva săptămâni acasă la cei dragi. Pentru a nu mai avea cozi interminabile la intrările şi ieşirile din ţară, Guvernul a adoptat printrun Memorandum o serie de măsuri pentru a scurta timpul de aşteptare al acestora. Se vor vedea îmbunătăţiri de la numărul de lucrători vamali care vor fi la post, până la actele care vor trebui prezentate la trecerile de frontieră de către călători.De asemenea, au fost operate o serie de modificări pentru simplificarea trecerii frontierei de către minori.
Astfel prin Hotărârea de Guvern nr. 541/2018 care vizează modificarea şi completarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, s-au adoptat o serie de măsuri precum:
– declaraţia părinţilor prin care-şi vor da acordul cu privire la efectuarea călătoriei în străinătate a propriului copil poate fi valabilă până la 3 ani (acest lucru înseamnă mai puţini bani cheltuiţi la notar, mai puţin timp pierdut pentru întocmirea documentelor de călătorie);
– sau o altă măsură utilă este că dacă nu se va putea face dovada privind destinaţia minorului (cu bilet de transport, acte notariale) însoţitorul minorului va putea completa olograf, o declaraţie pe propria răspundere în faţa organelor poliţiei de frontiere, din care să rezulte că ţara de destinaţie a călătoriei este cea de reşedinţă/domiciliu a/al minorului. Dacă însoţitorul nu va putea face dovada destinaţiei călătoriei şi va refuza să semneze o astfel de declaraţie, nu îi va putea fi permisă ieşirea din România minorului”, a afirmat deputat Claudia Gilia.
Memorandumul a fost elaborat la iniţiativa Ministerului Afacerilor Interne şi stabileşte o serie de activităţi pe termen scurt şi lung pentru mai multe instituţii (Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Afacerilor Externe), pornind de la analiza principalilor factori care generează creşterea timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Serviciile de telefonie, internet, televiziune prin cablu, energie electrică şi serviciile bancare, cele mai reclamate la OPC Dâmboviţa

În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Dâmboviţa, a avut loc şi prezentarea raportului de activitate al OPC Dâmboviţa. Comisarul Constanţa Ghirdoveanu, a făcut prezentarea activităţii desfăşurată de către OPC Dâmboviţa în primele şase luni ale acestui an. În primele şase luni, comisarii OPC Dâmboviţa au realizat 677 de controale. Peste 240 […]