Recomandările Poliției Rutiere la începerea școlii. Ce trebuie să facă șoferii și pietonii

Polițiști rutieri au emis o serie de recomandări la începerea școlilor, prevăzută pentru luni, 13 septembrie. Brigada de Poliție Rutieră a comunicat la ce trebuie să fie atenţi șoferii și pietonii, în situația unei creșteri semnificative a traficului.
Polițiștii rutieri vor fi pe stradă în apropierea școlilor, dar și în zonele unde se așteaptă creșteri ale valorilor de trafic, se arată într-un comunicat al Brigăzii Rutiere.
Șoferilor le este recomandat să circule cu prudență, să nu blocheze calea de rulare a mijloacelor de transport public, să nu staționeze în locuri care ar putea împiedica traficul rutier și să lase mașina acasă, în cazul în care distanța către școală este scurtă sau dacă este absolut necesar.
Pentru evitarea neplăcerilor produse de aglomerație, polițiștii solicită conducătorilor de autovehicule următoarele:

 • să circule cu prudență, în special în zona trecerilor pentru pietoni și a unităților de învățământ;
 • să păstreze „centrul liber” al intersecției;
 • să nu oprească ori să staționeze în locuri unde ar putea împiedica desfășurarea normală a traficului rutier;
 • să nu blocheze calea de rulare a mijloacelor de transport public;
 • să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță;
 • să respecte semnalele, indicațiile și dispozițiile polițiștilor rutieri;
 • să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere; – să își păstreze calmul și să nu claxoneze abuziv.
  De asemenea, Brigada Rutieră recomandă părinților „să folosească autoturismul personal doar dacă este absolut necesar. Dacă distanța dintre domiciliu și unitatea de învățământ este mică, le recomandăm să nu folosească autoturismul întrucât pot interveni ambuteiaje sau chiar blocări ale traficului, creând un disconfort vizibil atât pentru ei cât și celorlalți partici-panți la trafic”.
 • Pietonilor le este recomandat să circule pe trotuare, să traverseze strada doar prin locuri marcate și semnalizate corespunzător sau la culoarea verde a semaforului electric, numai după ce s-au asigurat temeinic și sunt siguri că intenția lor de traversare a fost observată si înțeleasă de către conducătorii auto.
 • În același context, pietonii trebuie să țină cont de o regulă importantă pentru siguranța lor în momentul în care traversează o arteră rutieră, referitoare la folosirea telefonului mobil în acel moment. Folosirea telefonului mobil este un factor care influențează capacitatea de atenție și reacție a pietonului în momentul deplasării în trafic, fie că vorbește la telefon, ascultă muzică, scrie mesaje sau se joacă pe acesta.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Atenție la incendiile de vegetație uscată

Toamna aduce un plus de muncă pentru pompieri.Este sezonul în care gospodarii curăță grădinile și pășunile de vegetația uscată și, deși au nevoie de aprobări și condiții speciale, mulți folosesc focul deschis pentru a scăpa de resturile vegetale.Din păcate multe arderi scapă de sub control și pompierii trebuie să intervină.Respectând […]