Recomandări de la polițiști pentru șoferi, bicicliști și pietoni

Întrucât condițiile meteo pun la grea încercare abilitățile și răbdarea participanților la trafic, îndeosebi ale conducătorilor de autovehicule, insistăm asupra adoptării de către toate categoriile de persoane (șoferi, pietoni, bicicliști, motocicliști) a unei conduite preventive pe drumurile publice. Deplasarea poate fi sigură numai dacă sunt respectate întru totul regulile elementare și obligațiile legale
privitoare la circulația rutieră.
Polițiștii le reamintesc, astfel, conducătorilor auto:

 • Să respecte regimul de viteză impus pe tronsonul de drum;
 • Să reducă viteza de deplasare în condiții de carosabil ud, ploaie, pe drum în curbă cu vizibilitate redusă;
 • Să se asigure temeinic înainte de efectuarea manevrei de depășire și să execute manevra numai în locurile unde aceasta este permisă; Să păstreze distanța de siguranță față de autovehiculul care se deplasează în față;
 • Să se asigure, înainte de a pleca în călătorie, că sistemele de frânare și iluminare, semnalizare sunt funcționale;
 • Să nu se urce la volan după ce, în prealabil, au consumat băuturi alcoolice;
 • Să nu conducă autovehicule în stare avansată de oboseală.
 • O categorie expusă din punct de vedere al siguranței în trafic o constituie pietonii, care, de
 • cele mai multe ori, traversează strada prin loc nepermis și fără să se asigure, provocând accidente de circulație care puteau fi evitate cu responsabilitate, atenție și conștiința grijii față de sine.
 • Polițiștii informează pe această cale că:
 • Pietonii sunt obligați să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcția lor de mers. Când și acostamentul lipsește, pietonii sunt obligați să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părții carosabile, în direcția lor de mers.
 • Pietonii au prioritate de trecere față de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajați în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate și semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.
 • Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic.
 • Pietonii surprinși și accidentați ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roșie a semaforului destinat acestora sau nerespectării altor obligații stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentarii lor, în condițiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulația prin acel sector.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Teren de fotbal, inaugurat în satul Pitaru, comuna Potlogi

Președintele CJ, Corneliu Ștefan, alături de colegii consilieri județeni, dar și de primarii comunelor Potlogi și Corbii Mari, Nicolae Catrina și lonuț Bănică, a participat și la meciul desfășurat chiar între echipele celor două localități, cu prilejul inaugurării terenului de fotbal în satul Pitaru, comuna Potlogi:„Îl felicit pe domnul primar […]