Rata inflaţiei şi-a stopat creşterea în luna iunie

Potrivit unui analiştilor, rata anuală a inflaţiei, determinată pe baza indicelui preţurilor de consum (IPC) şi-a stopat creşterea în luna iunie, rămânând la nivelul de 5,4 la sută dar semnificativ deasupra intervalului de variaţie al ţintei de inflaţie. Stagnarea a avut loc în condiţiile în care accelerarea creşterii în termeni anuali a preţului combustibililor şi a preţurilor legumelor şi fructelor a fost compensată ca impact de scăderea dinamicii preţului altor produse şi încetinirea uşoară a inflaţiei de bază.
Rata anuală a inflaţiei, indice ajustat (care elimină din calculul inflaţiei IPC preţurile administrate, volatile, ale produselor din tutun şi ale băuturilor alcoolice, preţuri asupra cărora influenţa politicii monetare este puţin semnificativă sau nulă) a continuat să scadă uşor, până la 2,9 la sută în luna iunie, de la 2,99 la sută în luna anterioară şi 3,05 la sută în luna martie.
În luna iunie, rata medie anuală a inflaţiei IPC a ajuns la 3,6 la sută de la 3,3 la sută în luna mai. Calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum, rata medie anuală s-a situat la 2,9 la sută faţă de 2,6 la sută în luna mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Ultimele apeluri de depunere a cererilor de finanţare pentru tinerii fermieri

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunţă lansarea sesiunilor de primire a solicitărilor de finanţare pentru tinerii fermieri şi pentru dezvoltarea fermelor mici prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, începând de la 1 august 2018. Fondurile totale disponibile pentru sesiunea din acest an prin submăsura 6.1 „Sprijin pentru […]