Published On: mie, apr. 3rd, 2019

Psihologia politică şi apărarea socială (XCI)

nichiduta.ro

de Gustave Le Bon_
(urmare din numărul 7688)
Agitatorii şi mulţimile de oameni care se uită în gura lor sunt extraordinar de impulsivi. Nu este uşor să te serveşti de asemenea oameni, chiar dacă te pleci mereu în faţa lor. într-adevăr, minţile primitive nu sunt în stare să înţeleagă ce este cu adevărat nedreptatea, absurdul sau imposibilul. Cum aceste minţi sunt majoritare, suntem obligaţi să suportăm consecinţele fanteziilor de gândire a celor majoritari cu mentalitate de sclavi. Trebuie, iar Parlamentul nostru nu face altceva decât să se supună, să votăm cele mai incoerente măsuri, să anulăm tradiţiile bunului simţ, să dispeţuim necesităţile economice ale ţării, să acţionăm împotriva legilor normale ale dezvoltării, să ne supunem intereselor şi impulsurilor de moment.
Aceste impulsuri de moment reprezintă voinţa sindicalismului şi colectivismului revoluţionar. Printre agitatorii cei mai influenţi se află o jumătate de duzină de şefi ai Cofederaţiei muncii. Puterea lor absolută a făcut foarte repede să pălească cea a socialiştilor deoarece este cu adevărat absolută.
Cu toate acestea, mentalitatea acestor agitatori este foarte inferioară. Domnul Deschanel a scos foarte bine în evidenţă elementele acestei mentalităţi, într-unul din discursurile sale:
„Aceşti agitatori sunt în acelaşi timp imperiali, aristocraţi şi mistici. Imperiali, prin dispreţul lor faţă de instituţia Parlamentului, prin modul lor de votare arbitrară şi prin orientarea autoritară a confederaţiei; aristocraţi, prin dispreţul lor pe care-l au pentru votul universal şi democraţie; mistici deoarece cred în «cataclismul» din care se va naşte lumea nouă. Ei se laudă că nu cred în mituri, dar trăiesc de pe urma miturilor ca în vremea când oamenii erau primitivi. Consideră miracolul o formă deplasată de manifestare socială, dar, în realitate, i-au schimbat forma de manifestare. De fapt, ei se bazează pe miracol, pe magia cuvintelor ce fascinează pentru schimbarea societăţii ce va duce chiar la transformarea naturii umane.”
Idealul acestor minţi rudimentare este reprezentat de regresia politică completă a societăţii, de revenirea la barbaria primelor perioade de dezvoltare ale omenirii, în care domina colectivismul în stare pură din care cu greu a ieşit umanitatea.
Mentalitatea acestor agitatori şi scopul pe care-l urmăresc îi aproprie foarte mult de mentalitatea primilor creştini. Profeţii evreilor vorbeau cu patimă mulţimilor, fiind porniţi împotriva celor bogaţi, vestind domnia dreptăţii şi egalităţii între oameni. Părinţii Bisericii spuneau prin Sfântul Vasile şi Sfântul Jean-Chrysostom că bogaţii sunt nişte hoţi. Pentru Sfântul Ioan, bogaţia nu era decât produsul hoţiei. Ei propovăduiau că toţi, în mod egal, trebuie să se folosească de bunurile dobândite, puse în comun. Deci, şefii Confederaţiei muncii pot invoca pe aceşti celebri predecesori, ca exemplu.
Tradus din franceză de către Mircea COTÂRŢĂ spre luminarea minţii politicienilor dâmboviţeni şi a jurnaliştilor locali.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro

Articole Recente