Psihologia politica şi apărarea sociala (CIII)

de Gustave Le Bon_
Faguet a observat „că este de ajuns o decizie legislativă ca cea din 1790 sau de o lovitură de stat care să se bucure de sprijinul emoţional al poporului pentru ca burghezia să fie expropriată şi să se procedeze cu ea la fel cum s-a procedat cu clerul şi nobilimea, în timpul Rvoluţiei de la 1789, şi mai recent, cu congregaţiile posesoare de mari averi, inclusiv cu clerul secular”.
Se pare că o stare de alienare orbeşte, îAn prezent, burghezia, alienare ce permite să fie, fără-ncetare zgâlţâiţi cei mai puternici stâlpi ai societăţii, finanţele şi armata. Această alienare distruge progresiv ordinea din Stat şi permite să fie votate cele mai catastrofale măsuri financiare şi militare propuse de socialişti, fără ca nimeni să nu poată să-şi dea seama că triumful socialismul va fi, aşa cum scria revoluţionarul Malato, „un despotism mai periculos decât sistemul monarhic, deoarece va pune mâna pe putere, pe nesimţite, într-un mod impersonal”.
Burghezia trăieşte cu o mare iluzie, urmând acest curent politic care este socialismul, ajungând în situaţia de a nu-l mai putea controla şi orienta în direcţia care i-ar conveni. în felul acesta, burghezia va pierde conştiinţa propriei sale superiorităţi, a propriei sale puteri şi a propriei sale valori, nemaifiind capabilă să înţeleagă că o societate nu poate să existe fără disciplină socială, fără tradiţii şi fără ierarhie.
Deasemenea, burghezia nu mai este în stare să stăpânească arta de a vorbi mulţimii, nu mai este capabilă să înţeleagă simplitatea de gândire a omului de rând. Burghezia nu mai poate pricepe că singura viziune politică a muncitorului este aceea că este exploatat de patron şi, în consecinţă, guvernul este obligat să-i mărească, prin lege, salariul.
„Masele, scrie pe drept cuvânt domnul Bourdeau, nu au nicio idee clară despre lumea în care trăiesc, fiind mereu de acord cu oratorul care le vorbeşte, indiferent că este în favoarea apărării republicane sau este anticlerical, că este patriot sau antipatriot, că este politician sau sindicalist revoluţionar”.
întradevăr, masele gândesc la grămadă, fără discernământ, luându-se după impresia de moment pe care le-o produce vorbăraia oratorilor. Masele nu au gândire raţională şi nici nu ţin cont de raţiune şi, asemenea femeilor, fac o adevărată pasiune pentru un vorbitor, fără cel puţin să fie atente până la capăt la ceea ce li se spune. Masele sunt gata să accepte tot ce li se spune, dacă cel ce le vorbeşte este pe placul lor, dacă le place cum arată. Masele acceptă toate adevărurile, fie că sunt minciuni prezentate abil ca adevăruri, dacă cel ce le vorbeşte ştie să fie energic, bătăios, cu gura mare. S-a văzut cum, într-o circumscripţie din jumătatea de nord a Fraţei, un candidat destul de conservator a reuşit să ajungă deputat, în locul unuia dintre marii şefi ai socialiştilor, nu pentru că a avut un discurs raţonal de bun simţ, ci pentru că a ştiut cum să vorbească maselor, fiindcă a ştiut să creeze maselor impresia că el este stăpânul pe care l-au aşteptat din totdeauna, deoaree masele nu pot trăi fără să aibă un stăpân.
Tradus din franceză de către Mircea COTÂRŢĂ spre luminarea minţii politicienilor dâmboviţeni şi a jurnaliştilor locali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Aniversarea Liceului Tehnologic "Udrea Băleanu" din Baleni

Conducerea Consiliului Judeţean Dâmboviţa, reprezentată de preşedintele Alexandru Oprea şi vicepreşedinţii Luciana Cristea şi Alin Manole, a fost prezentă la aniversarea a 150 de ani de existenţă a Liceului Tehnologic „Udrea Băleanu”, din Băleni. La ceremonie au mai participat parlamentarii dâmboviţeni Claudia Gilia şi Corneliu Ştefan, inspectorul şcolar general adjunct […]