Proiect inedit la Târgoviste: Citadela – instalaţie performativă dedicată femeilor-pilot din România

Consiliul Judeţean Dâm-boviţa, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, în calitate de parteneri, Doctor’s Studio şi Unteatru organizează marţi, 28 august 2018, la ora 21.00, în cadrul Ansamblului Monumental „Cutea Domnească”, prima etapă a proiectului itinerant co-finanţat de AFCN intitulat Citadela. Gândită ca o instalaţie performativă, Citadela are ca punct de pornire monodrama Grounded de George Brant interpretată de Isabela Neamţu. Aceasta va fi prezentată, atât la Curtea Domnească din Târgovişte, cât şi în alte cetăţi ale României: Cetatea Neamţului (31 august) şi Cetatea de Scaun a Sucevei (2 septembrie).
Instalaţia audio-vizuală Citadela spune povestea femeilor pilot din România, de la Elena Caragiani (prima femeie aviator), la Escadrila Albă şi ajungând la femeile de azi, cele care pilotează MIG21. În anul dedicat Centenarului, spaţiul încărcat de istorie al celor trei cetăţi (Târgovişte, Neamţ şi Suceava) reprezintă locul ideal pentru a scoate la lumină viaţa, dedicarea şi curajul unor femei pe nedrept uitate, dar care au avut un rol important în timpul Primului Război Mondial.
Într-un decor creat prin intermediul video mapping-ului, pe un fundal sonor format din sunet ambiental şi muzică compusă special pentru acest proiect, cu imagini transmise live de camere video şi drone, Citadela extinde povestea războiului tehnologic din Grounded, documentează conflictele purtate pe calea aerului şi se întoarce în trecut pentru a omagia curajul primelor femei pilot din România.
Ce se întâmplă atunci când resursa umană este înlocuită de noile tehnologii? Care au fost schimbările produse în aviaţia militară atunci când avioanele de luptă au fost înlocuite de drone? Care sunt lucrurile cu care trebuie să se confrunte o femeie într-un sistem aproape exclusiv masculin şi care sunt lucrurile la care ea este nevoită să renunţe pentru a putea fi în prima linie? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care le ridică Citadela – o instalaţie performativă dedicată anului Centenar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Activităţile comerciale ilicite, în atenţia jandarmilor dâmboviţeni

Parfumuri ce purtau denumirile unor mărci de renume au fost confiscate astăzi de jandarmii dâmboviţeni pe o stradă din municipiul Târgovişte.O patrulă din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, care acţiona pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, a depistat pe Calea Domnească o persoană care aborda trecătorii pentru a le […]