Programul pentru şcoli al UE, o mare oportunitate pentru producătorii locali din Dâmboviţa

La începutul săptămânii, deputaţii au adoptat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului 13/2017 privind participarea României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene. Astfel, elevii vor beneficia de un pachet alimentar complet, cu fructe şi legume proaspete, dar şi lapte natural de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf, dar şi ore de educaţie pentru sănătate.
Deputatul PSD Dâmboviţa, Claudia Gilia a ţinut să puncteze câteva aspecte legate de importanţa proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene: „Prin adoptarea în data de 6 februarie 2018, în Camera Deputaţilor, a proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, Partidul Social Democrat continuă măsurile pentru asigurarea unor condiţii de viaţă mai bune cetăţenilor săi, indiferent de vârstă.
Programul pentru şcoli are două componente esenţiale:
– distribuirea de fructe şi/sau legume proaspete, lapte natural de consum, şi/sau produse lactate fără adaos de lapte praf;
– măsuri educative care însoţesc distribuţia produselor. Programul va fi implementat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Sănătăţii. Proiectul asigură aplicarea eficientă a măsurilor coerente în ceea ce priveşte acordarea de ajutoare din partea Uniunii Europene pentru furnizarea şi distribuţia de fructe şi de legume destinate copiilor din cadrul programului de încurajarea a consumului de fructe şi legume în şcoli (conform Regulamentului (UE) nr. 1308/2013).
Implementarea acestui Program pentru şcoli reprezintă o oportunitate acordată sectoarelor româneşti de fructe şi legume, de procesare a laptelui şi a produselor de panificaţie, mai ales în contextul punerii accentului pe produsele locale.
Judeţul Dâmboviţa este recunoscut cu două mari bazine agricole: fructifer (Valea Dâmboviţei) şi legumicol (Băleni-Lunguleţu). Acest program reprezintă o oportunitate şi pentru producătorii noştri locali în vederea valorificării produselor lor. Având în vedere faptul că acest program este adresat copiilor care se află la o vârstă la care se creează obiceiurile alimentare, el oferă o şansă pentru diminuarea incidenţei unor boli, precum obezitatea sau diabetul zaharat”, a declarat deputatul PSD Dâmboviţa, Claudia Gilia.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al UE, din perspectiva stabilirii măsurilor menite să permită aplicarea reglementărilor incidente ale Uniunii, corelativ obiectivelor politicii europene în domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Sesiunea specială a examenului de Bacalaureat pentru componenţii loturilor olimpice se va desfăşura în perioada 10-25 mai 2018

Sesiunea specială a examenului naţional de Bacalaureat pentru absolvenţii de liceu participanţi la loturile naţionale lărgite care se pregătesc pentru olimpiadele şi concursurile internaţionale pe discipline/sportive va fi organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova şi se va derula în intervalul 10-25 mai 2018. Comisia judeţeană va nominaliza ulterior unităţile de […]