Published On: mie, nov. 15th, 2017

Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin se derulează şi în judeţul Dâmboviţa

nichiduta.ro

Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin, funcţionează în România din anul 2012, adică de de 5 ani. Acest program este funcţional şi în judeţul Dâmboviţa. Programul este accesibil femeilor indiferent dacă sunt asigurate sau nu. Pacientele trebuie să se programeze la consultaţie pentru a obţine formularul FS1, documentul care le asigură gratuitatea. Medicul de familie îi înmânează o listă a cabinetelor unde se poate recolta. La nivelul judeţului Dâmboviţa există aproximativ 100 de medici de familie înscrişi în acest program. Există şi un număr destul de mic de medici de familie care şi recoltează. Aceştia sunt mai puţini în zonele rurale şi mai mulţi în cele urbane. Femeia testată prin programe naţionale rămâne în evidenţă şi este chemată periodic la testare în funcţie de rezultate.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul DSP Dâmboviţa, dr. Aqvilina Meşină, coordonatorul programului de screening de cancer de col uterin de la DSP Dâmboviţa şi dr. Daniela Safta, coordonatorul programului de la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, au tras un semnal de alarmă privind pericolul care planează asupra femeilor care refuză testarea gratuită Babeş Papanicolau. În cei cinci ani de derulare a Programului de depistare precoce activă a cancerului de col uterin prin screening (care a debutat la data de 1 octombrie 2012), la nivelul judeţului Dâmboviţa, s-au testat peste 13.000 de femei.
Obiectivul programului este prevenirea cancerului de col uterin în rândul populaţiei feminine, precum şi depistarea cancerului de col uterin în stadii incipiente curabile şi îndrumarea populaţiei feminine căreia, prin testarea Babeş Papanicolau, i s-a depistat o leziune incipientă sau o leziune precursoare, către serviciile medicale de specialitate pentru o diagnosticare completă şi aplicarea unei scheme terapeutice adecvate. Serviciile acestui program se adresează populaţiei feminine cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani. La conferinţa de presă va fost prezentă şi Marilena Popa, purtătorul de cuvânt al DSP Dâmboviţa.
În cadrul Programului naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin se pot prezenta toate femeile, indiferent că au sau nu simptome.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro