Programul Național de Oncologie din România este subfinanțat cronic

0 0

Mulţi pacienţi mor înainte de a fi diagnosticaţi și trataţi, din cauză că nu au acces la timp la investigaţii.
Programul Naţional de Oncologie din România este subfinanţat cronic, investigaţiile medicale nu sunt decontate, bolnavii trebuie să își cumpere singuri tratamentul, iar unii pacienţi mor înainte de a fi diagnosticaţi și trataţi, deoarece există întârzieri de luni de zile de la momentul suspiciunii de cancer până la diagnosticarea certă și începerea tratamentului – sunt concluziile unui sondaj realizat printre bolnavii de cancer în cadrul conferinţei naţionale a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, cea mai mare asociaţie ce reprezintă pacienţii oncologici din ţara noastră.
Principalele concluzii desprinse din această conferinţă a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer:

 • Subfinanţarea cronică a Programului Naţional de Oncologie;
 • Nedecontarea investigaţiilor medicale pe toate palierele care conduc la un tratament personalizat / ţintit;
 • Nedecontarea chirurgiei oncologice în privat, precum sunt decontate parte din procedurile de radioterapie și chimioterapie.
 • Nedecontarea tuturor formelor de radioterapie;
 • Lipsa specialiștilor din radioterapie -medici, asistenţi, tehnicieni, fizicieni, dar și în oncologie și chirurgia oncologică.
  Conferinţa Naţională a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer s-a desfășurat în perioada 23 -26 septembrie, având ca temă „Noutăţi terapeutice în tratarea cancerului în România”.
  „După o pauză de un an, generată de pandemie, am dorit o întâlnire directă cu colegii noștri din ţară (peste o sută de pacienţi, aparţinători și lideri de asociaţii de pacienţi) pentru a discuta despre noile terapii privind tratarea cancerului dar și despre creionarea Planului Naţional de Oncologie la nivelul Parlamentului României. Criteriul de participare la conferinţă a impus prezentarea certificatului de vaccinare cu schema completă, dar și testarea lor cu teste rapide înainte de înregistrare la conferinţă. Evenimentul a fost transmis integral pe pagina de Facebook a FABC și pe platforma Pacientul în Direct.
 • În ultima perioadă, pacienţii cu cancer au fost și sunt în continuare în dificultate de a accesa serviciile medicale, multe tratamente lipsesc, și problemele sunt multiple”, spun reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
 • Printre invitaţi s-au numărat doamna Conf. Dr. Diana Loreta Păun -Consilier Prezidenţial, Administraţia Prezidenţială, doamna senator Nicoleta Pauliuc – iniţiator proiecte legislative în domeniul oncologiei, doamna Conf. Dr. Adela Cojan – Președinte CNAS, domnul Prof. Dr. Daniel Coriu – Președinte Colegiul Medicilor România, domnul Prof. Dr. Viorel – Robert Ancuceanu -președinte Agenţia Naţională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.
 • Prin implementarea Planului Naţional de Cancer, pacienţii spera într-o calitate a vieţii crescută, iar lupta lor ar fi doar cu boala, nu și cu sistemul de sănătate.
 • Pe zona de știinţă și politici publice, Conf. Univ. Dr. Av. Dan Cimpoeru a menţionat necesitatea reglementării pre-scripţiilor Off-label în România astfel încât și ţara noastră să se alăture celorlalte state UE care deja au făcut-o.

Regimul off-label presupune ca un medicament este prescris pentru alte indicaţii decât cele din prospect. În multe situaţii, pentru pacienţii bolnavi de cancer este ultima alternativă terapeutică. De altfel, instanţele de judecată au confirmat această poziţie și au dat câștig de cauză pacienţilor în peste 85 de dosare pe calea ordonanţei președinţiale.
Pandemia a demonstrat necesitatea implementării sistemului de Home Delivery (transportul tratamentului la domiciliu), care ar oferi o șansa pacienţilor cronici nedeplasabili, în general, dar și pacienţilor oncologici, în particular. Implementarea acestui sistem în UK a adus economii la bugetul sănătăţii, de 5,5 miliarde lire sterline într-un an. Printr-un studiu comparativ cu UK, în perioada de urgenţă din anul 2020, au decedat cu 6.000 de pacienţi oncologici mai mult faţă de media zilnică de 150 de pacienţi, conform Globocan.
„Pacienţii cer de urgenţă depoli-tizarea sistemului de sănătate, dar și stabilitate la conducerea Ministerului Sănătăţii și a celorlalte instituţii din sistemul sanitar, altfel vom cere în instanţă respectarea drepturilor pacienţilor, încălcate în mod flagrant de factorul politic, dar și în Parlamentul UE”, arată Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Dâmbovița, printre județele unde nu mai sunt locuri libere la ATI COVID-19

În data de 27 septembrie 2021, conform datelor existente în aplicaţia alerte.ms, la nivel naţional există 1311 de paturi de ATI destinate pacienţilor COVID-19. De asemenea, 1218 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii ţări.În București sunt avizate de DSP 271 de paturi de ATI pentru pacienţii de COVID-19.La […]