Programul de încurajare a consumului de fructe, extins şi la preşcolari

copii-fructeA fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă prin care programul de încurajare a consumului de fructe proaspete se extinde şi la preşcolarii din grădiniţe de stat şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore. În prezent, grupul-ţintă al Programului include elevii din clasele I-VIII din învăţământul de stat şi privat autorizat/acreditat, extins ulterior şi la elevii din clasa pregătitoare.
Această decizie se aplică din actualul an şcolar şi este cuprinsă în măsura „Copii sănătoşi la grădiniţă” a pachetului integrat pentru combaterea sărăciei, aprobat prin Memo-ran-dum la 19 iulie 2016. Prin extinderea grupului-ţintă al acestui program la preşcolari, executivul încurajează consumul de fructe proaspete de către copii, pentru conştientizarea beneficiilor unei alimentaţii sănătoase bazată pe consumul de fructe proaspete. Pe termen lung, implementarea acestui program, la o vârstă la care se formează obiceiurile alimentare, poate contribui la reducerea cheltuielilor destinate diferitelor afecţiuni cauzate de o alimentaţie nesănătoasă. Măsura elimină inechităţile şi discriminarea dintre preşcolari şi şcolarii care urmează cursuri în aceleaşi unităţi de învăţământ. Extinderea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete reprezintă totodată o oportunitate pentru sectorul românesc de fructe în diversificarea şi dezvoltarea activităţilor de producţie şi comercializare.
Fondurile necesare extinderii programului către preşcolari, pentru anul şcolar 20162017, sunt în valoare de aproximativ 13 milioane lei, reprezentând efort financiar exclusiv al bugetului de stat. În anul şcolar 2016-2017, numărul total al preşcolarilor din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore este de 347.908, iar limita valorii zilnice este de 0,37 lei/preşcolar. Limita valorică cuprinde preţul integral de achiziţie a fructelor proaspete, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitare a acestora, după caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

33.109 locuri de muncă oferite la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi

La Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată în data de 20 octombrie, la nivel naţional, au fost oferite 33.109 locuri de muncă. La acest eveniment, 2.348 agenţi economici au răspuns invitaţiei Serviciului Public de Ocupare, aceştia oferind locuri de muncă în principal din domeniile: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, […]