Proceduri noi pentru alocările nerambursabile destinate sectorului IMM

Ş.E.

Conferinta PSD 11.04.2013Este vorba despre programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, facilitarea accesului la finanţare prin programul START şi programul privind sprijinirea constituirii şi dezvoltării incubatoarelor tehnologice şi de afaceri.
În cadrul programului referitor la sprijinirea comerţului, operatorii economici din sectorul IMM au acces la alocări financiare nerambursabile în funcţie de dimensiunea întreprinderii.
Astfel, pentru microîntre-prinderi, alocarea nerambursabilă poate fi de până la 80 la sută din valoarea investiţiei propuse, pentru întreprinderile mici suma va acoperi 80 la sută din valoarea proiectului, iar pentru întreprinderile mijlocii, va fi de până la 60 la sută. Microîntreprinderea are cel mult nouă salariaţi şi o cifră de afaceri anuală de cel mult două milioane de euro, echivalent în lei.
Întreprindere mijlocie este considerată cea care are între 10 şi 49 de salariaţi, iar cifra sa de afaceri nu depăşeşte zece milioane de euro, echivalent în moneda naţională. În categoria întreprinderilor mijlocii intră cele cu un număr de salariaţi cuprins între 50 şi 249, cifra de afaceri nedepăşind contravaloarea în lei a 50 de milioane de euro.
Cea mai importantă noutate, în cadrul proiectului privind procedura de implementare a programului START, este instituirea, pe lângă schemele de finanţare cu sau fără credit bancar, a unei scheme de ajutor de minimis. Prin acest program se finanţează implementarea planurilor de afaceri, alocarea nerambursabilă fiind de până la 70 la sută, dar nu mai mult de 100.000 de lei pentru fiecare beneficiar. Proiectele care privesc procedurile de implementare sunt publicate pe site-ul www.aippimm.ro.
Pe lângă programele enumerate mai sus, au devenit operaţionale şi cele privitoare la finanţări cu dobândă subvenţionată (programul Mihail Kogălniceanu), pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului, dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager, precum şi pentru stimularea înfiinţării de microîntreprinderi de câtre persoanele de până la 35 de ani.
Au devenit operaţionale, în schimb, programele pentru susţinerea meşteşugurilor, dezvoltarea serviciilor de piaţă, stimularea înfiinţării microîntreprinderilor de către tineri, dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager, facilitarea accesului la finanţare prin programul START, sprijinirea constituirii şi dezvoltării incubatoarelor tehnologice şi de afaceri, precum şi programul Mihail Kogălniceanu, prin care IMM-urile pot obţine linii de credit de până la 125.000 de lei, cu dobândă parţial subvenţionată şi garanţii din partea statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ELEVII DE CLASA A XI-A VOR SUSŢINE O SIMULARE A EXAMENULUI DE BACALAUREAT

Ministrul Educaţiei a făcut precizări referitoare la noutăţile ce îi aşteaptă pe elevii de liceu în luna mai 2014. Acesta a declarat că, în ultimii ani, specialiştii de la Ministerul Educaţiei au reuşit să facă o radiografie reală a sistemului de învăţământ din România şi, astfel, s-a ajuns şi la […]