Published On: vin, apr. 12th, 2019

Prin PNDL 2 se vor finanţa construirea, reabilitarea sau extinderea sistemelor de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale în localităţile din România

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, 10 aprilie, în calitate de for decizional, un proiect de lege care extinde domeniile pentru care primarii pot să solicite finanţare de la Ministerul Dezvoltării prin PNDL 2. Proiectul a fost adoptat cu 251 de voturi „pentru”, o abţinere şi niciun vot împotrivă.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare, completarea cu două noi litere a art. 7 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/2013, astfel încât autorităţile administraţiei publice locale să poată accesa fonduri de la bugetul de stat pentru finanţarea construirii/modernizării/reabilitării/extinderii sistemelor de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale, în scopul armonizării prevederilor Programului de dezvoltare locală cu cele ale Legii nr.123/2012. Deputatul PSD Dâmboviţa, Claudia Gilia a făcut un scurt comentariu pe acest subiect, subliniind faptul că s-a mai făcut încă un pas important pentru conectarea localităţilor la gaze şi electricitate prin intermediul PNDL:
„După ce în luna ianuarie a.c. am votat legea prin care autorităţile publice locale pot înfiinţa reţele de distribuţie de gaze la nivel local, astăzi, am votat proiectul de Lege pentru completarea alin. (1) al art. 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală ce are ca obiect de reglementare, completarea cu două noi litere ale art. 7 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/2013, astfel încât autorităţile administraţiei publice locale să poată accesa fonduri de la bugetul de stat pentru finanţarea construirii/modernizării/ reabilitării/extinderii sistemelor de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale.
Nevoia este una reală. În acest moment, doar 44,2% dintre consumatorii casnici sunt racordaţi la reţeaua de gaze naturale, iar la curent electric mai trebuie racordate cca. 4% dintre gospodării. Majoritatea acestora sunt localităţi sărace sau izolate din punct de vedere geografic.
Dacă aceste investiţii ar fi făcute exclusiv din banii primăriilor sau din împrumuturi bancare, bugetele locale ar fi blocate zeci de ani de acum încolo.
PNDL este cel mai performant program de dezvoltare a comunităţilor noastre locale. La nivelul ţării, se derulează investiţii în infrastructură de peste 10 miliarde de euro, adică 12.681 de obiective de investiţii”, a declarat Claudia Gilia.
Prin acest proiecte de lege au fost incluse în obiectivele de investiţii care pot fi finanţate de stat, prin PNDL 2:
– construirea/modernizarea/reabilitarea/extinderea reţelelor de distribuţie a energiei electrice;
– construirea/modernizarea/reabilitarea/extinderea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale şi a racordului la sistemul de transport a gazelor naturale.
Legea merge la preşedintele României, Klaus lohannis pentru promulgare şi publicare în Monitorul Oficial.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>