Published On: vin, mart. 14th, 2014

Primarii dâmboviţeni, instruiţi pentru alegerile europarlamentare

nichiduta.ro

cjdConsiliul Judeţean Dâmboviţa i-a convocat pe primarii din judeţ într-o serie de şedinţe, dintre care două ale Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă şi Salubritate. Totodată primarii au fost convocaţi pentru a fi instruiţi cu privire la alegerile europarlamentare, întocmirea registrelor secţiilor de votare care vor fi organizate cu prilejul alegerilor membrilor din România în Parlamentul European din 25 mai. Potrivit Autorităţii Electorale Permanente primarii, până pe 15 martie, sunt obligaţi să emită deciziile referitoare la delimitările secţiilor de votare. În cadrul şedinţei, primarilor li s-a prezentat Registrul Electoral şi modificările survenite în procesul de votare. Autoritatea Electorală Permanentă actualizează Registrul electoral cu datele şi informaţiile furnizate, în cel mult 10 zile lucrătoare de la data primirii acestora. Pentru cazurile în care arondarea alegătorilor la secţiile de votare nu se poate realiza în baza menţiunilor privind domiciliul sau reşedinţa din actul de identitate, arondarea acestora se va realiza alfabetic sau la prima secţie de votare a localităţii/subdiviziunii adminis-trativ-teritoriale unde aceştia îşi au domiciliul sau reşedinţa, după caz. Vor fi considerate nereguli faptele privind înscrierea, cu bună-ştiinţă, a unui alegător în mai multe liste electorale ale localităţii de domiciliu, înscrierea în listele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot, efectuarea de înregistrări sau radieri în Registrul electoral, cu încălcarea legislaţiei în vigoare, neefectuarea înregistrărilor ori a radierilor în Registrul electoral sau în listele electorale permanente la termenele stabilite, efectuarea de operaţiuni în Registrul electoral sau în listele electorale permanente de către persoane neautorizate, necomunicarea către Autoritatea Electorală Permanentă a modificărilor operate în lista electorală permanentă, nerespectarea deciziilor şi hotărârilor birourilor şi oficiilor electorale; nerespectarea hotărârilor Autorităţii Electorale Permanente. Deja au fost operate informaţiile legate de decese, de pierderea cetăţeniei, de persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de vot, precum şi cu privire la persoanele care au fost puse sub interdicţie, sau în data de 25 mai, în ziua alegerilor europarlamentare, vor primi hotărâri judecătoreşti definitive de privare de libertate. De asemenea, în Registrul electoral au fost inserate inclusiv datele cu persoanele care, la data alegerilor europarlamentare, respectiv 25 mai, au drept de vot prin împlinirea vârstei de 18 ani.
Completare electronică, până la 15 martie
De asemenea, primarii au o sarcină clară ca până pe 15 martie să emită dispoziţia cu privire la alegerile electorale. În termen de zece zile de la tipărirea listelor electorale, respectiv până pe 18 aprilie, primarii sunt obligaţi să pună la dispoziţia competitorilor electorali, la cererea şi pe cheltuiala acestora, copii xerox de pe listele electorale permanente. O noutate este că de data aceasta numericul secţiilor de vot este atributul Autorităţii Electorale Permanente. În statele membre UE sunt aşteptaţi la urne în perioada 22-25 mai peste 500 de milioane de cetăţeni europeni cu drept de vot care îi vor alege pe membrii Parlamentului European.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro