Precizări de la ITM: Semnarea Contractului de muncă înainte de plecarea din ţară este obligatorie!

Inspecţia muncii, prin Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmboviţa, informează cetăţenii interesaţi de un loc de muncă în străinătate asupra condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească agenţii care se ocupă de mediere, a modului în care trebuie încheiate contractele de muncă, dar şi a riscurilor la care se expun persoanele aflate în această situaţie.
În ceea ce priveşte CONTRACTUL DE MEDIERE, acesta este un contract de natura civilă, care se încheie de către un agent de plasare, care nu are dreptul de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe, şi cetăţeanul român interesat de a se angaja în străinătate. Contractul de mediere trebuie să conţină denumirea angajatorului din străinătate şi datele de contact ale acestuia, ţara pentru care se face medierea în vederea angajării, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă, durata contractului de muncă, salarizare, condiţiile de transport şi de locuit.
„înainte ca angajatul român să plece din ţară, este obligatoriu ca acesta să semneze CONTRACTUL DE MUNCĂ, în limba română. Acesta trebuie să conţină datele de identificare ale angajatorului străin, durata angajării, condiţiile de angajare sau de încetare a angajării, durata timpului de muncă şi de repaus, salariu, sporuri, ore suplimentare şi alte drepturi salariale, moneda în care se efectuează plata, modalităţile de plată şi datele de plată a salariului, condiţiile de muncă şi de climă, condiţiile de cazare şi de asigurare a hranei, măsurile de sănătate şi securitate în muncă, asigurarea medicală şi de viaţă, acordarea de despăgubiri în caz de boli profesionale, accidente de muncă sau deces, condiţiile de transport şi de repatriere a salariaţilor români, inclusiv în caz de boli profesionale, accidente de muncă sau deces şi datele de contact ale ambasadelor/misiunilor diplomatice ale României în statul de destinaţie.
fn cazul în care agentul de plasare nu include în contractul de muncă toate clauzele prevăzute de legea română şi nici nu asigură încheierea acestuia şi în limba română, agentul este obligat să suporte costurile aferente repatrierii cetăţenilor români în cauză, în baza documentelor justificative”, precizează inspectorul şef al ITM Dâmboviţa, Marius Lixandru.
Soluţionarea conflictelor de muncă, pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei muncii din statul unde cetăţenii români desfăşoară activităţi lucrative, este de competenţa instituţiilor abilitate din statul de destinaţie. Informaţii suplimentare, pot fi obţinute de la Ambasada României din ţara respectivă.
Mai multe detalii despre munca în străinătate şi lista agenţilor de plasare înregistraţi la inspectoratele teritoriale de muncă, sunt disponibile pe pagina de internet inspectiamuncii.ro, la secţiunea NOUTĂŢI.
La aceeaşi secţiune, sunt disponibile şi informaţii utile persoanelor interesate de un loc de muncă în Germania, drepturile de care beneficiază, modul în care pandemia de Coronavirus influenţează condiţiile de muncă şi de viaţă şi o listă a celor mai comune probleme cu care se confruntă angajaţii români în Germania, plus modul în care acestea pot fi soluţionate. Angajaţii aflaţi deja în Germania pot obţine mai multe date chiar în limba română, accesând linia telefonică naţională, pusă la dispoziţie prin proiectul sindicatelor germane”Faire Mobilität”, la numărul 0800 0005602.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

EŞECUL CU ASTRA A "ELIMINAT" JUCĂTORII CHINDIEI DIN ECHIPA ETAPEI

Liga Profesionistă de Fotbal prezintă la finalul fiecărei runde cel mai bun unsprezece. lată cum arată echipa ideală a etapei a 27-a:PORTARAlexandru Greab (FC Argeş / 28 de ani) – A avut şase intervenţii decisive, prin care a contribuit din plin la succesul reuşit de piteşteni pe terenul dinamoviştilor.FUNDAŞIMomcilo Raspopovic […]