Published On: joi, mart. 22nd, 2018

Prăpădul alunecărilor de teren de la Văleni Dâmboviţa în 1979, însuşi Ceauşescu a venit la alunecările de teren din zona Văleni Dâmboviţa – Malu cu Flori

nichiduta.ro

Forţa alunecărilor de teren este devastatoare în comuna dâmboviţeană Văleni Dâmboviţa. În urma alunecării de teren din satul Văleni, punctul Lunca, 10 gospodării au fost evacuate din cele 14 grav afectate, reţeau de electricitate a fost avariată precum şi cea de apă potabilă dar şi drumul de acces. Autorităţile locale şi echipele de intervenţie în situaţii de urgenţă din cadrul ISU Dâmboviţa monitorizează în permanenţă evoluţia alunecării de teren. Localnicii din zonă sunt disperaţi când văd cum pământul le înghite agoniseala de o viaţă.
În cursul zilei de marţi, la Văleni Dâmboviţa a ajuns şi primul modul-locuinţă pentru o familie care a rămas fără casă. Echipele de la Electrica şi cele de la apă fac tot ce le stă în putere pentru a pune în funcţiune reţeaua de apă şi reţeaua de electricitate .
Situaţia putem spune că poate scăpa de sub control în orice moment şi asta pentru că vremea este destul de capricioasă, când plouă, când ninge.
Nu trebuie să ascundem faptul că atât comuna Văleni Dâmboviţa cât şi comuna Malu cu Flori, sunt două localităţi care în ultimii 39 de ani au fost greu încercate de alunecările de teren.
Ceauşescu este omul care în urmă cu 39 de ani a venit în zona comunelor Văleni Dâmboviţa şi Malu cu Flori şi a dispus o serie de lucrări care pentru câţiva zeci de ani au ţinut piept alunecărilor.
Şi aici vă putem aminti de vineri, 22 iunie 1979, intervalul orar 21:10-21:14, când s-a produs o puternică alunecare de teren în zona Malu cu Flori şi a înghiţit o parte din DN 72 A Târgovişte -Câmpulung şi blocase cursul râului Dâmboviţa. Acestă alunecare din 1979 s-a produs la doar 5-6 km de alunecare de teren care are loc astăzi, în satul Văleni, punctul Lunca. Pe 24 iunie 1979, ora 7:00-dimineaţa, la Malu cu Flori a ajuns cu elicopterul Ceauşescu care imediat a dispus măsuri pentru remedierea pagubelor produse de alunecari. Foarte repede lucrurile au fost remediate. Ce vremuri….
Şi în 2005, comuna Văleni Dâmboviţa a fost greu încercată de alunecările de teren iar în 2009 comuna Malu cu Flori.
Alunecarea de teren din satul Văleni, punctul Lunca a avut loc vineri, 16 martie 2018. La faţa locului au ajuns autorităţile judeţului care au luat toate măsurile ce se puteau lua la nivel de judeţ. Luni, secretarul de stat Raed Arafat a trimis o comisie la Văleni Dâmboviţa.
Joi, 22 martie 2018, vine în Dâmboviţa, premierul Viorica Dăncilă însă până la ora transmiterii acestei ştiri, nu avem informaţii că doamna premier va merge la Văleni. Totuşi , mai avem speranţa că aceşti oficiali de la nivel naţional se vor încumeta şi vor merge la Văleni Dâmboviţa.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro