Pompierii dâmboviţeni se luptă cu incendiile de vegetaţie uscată

Incendiile de vegetaţie sunt tot mai mari, mai frecvente şi se produc pe o perioadă calendaristică mai mare, iar oamenii sunt responsabili pentru mare parte din aceste incendii. Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dâmboviţa au intervenit zilnic, în ultima săptămână, pentru stingerea unor incendii de vegetaţie uscată, în contextul în care a existat, de mai multe ori, riscul extinderii flăcărilor şi la alte bunuri. Au fost astfel de incendii la Răzvad, Cojasca,Corneşti şi Ocniţa.
Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanelor fizice şi juridice ce desfăşoară acţiuni de ardere a miriştilor, gunoaielor şi deşeurilor şi a altor materiale le reamintim că au obligaţia de a respecta prevederile reglementărilor în domeniu, punând accent pe câteva măsuri specifice, care pot fi completate şi cu alte reguli de prevenire a incendiilor în funcţie de condiţiile meteo şi specificitatea zonei, astfel: arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 1000-2500 lei, potrivit HG 537/2007, art.1, pct 3, lit. r privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.
Având în vedere începerea lucrărilor agricole de primăvară, intensificarea turismului, apropierea sărbătorilor religioase, precum şi executarea unor reparaţii la instalaţii, aprovizionarea cu carburanţi necesari lucrărilor agricole, toţi cetăţenii judeţului Dâmboviţa trebuie să respecte regulile de prevenire şi stingere a incendiilor. Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, fără respectarea distanţelor de siguranţă, sau pe timp de vânt şi lăsarea lui fără supraveghere sunt interzise.
Utilizarea focului deschis în diferite scopuri, precum şi arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile, se admite numai în locuri special amenajate, ori pe terenuri pregătite, după obţinerea acceptului Agenţiei de Protecţie a Mediului Dâmboviţa şi a permisului de lucru cu focul. Trebuie înlăturat cu desăvârşire accesul copiilor la chibrituri, brichete, lumânări sau alte asemenea surse de foc. Nerespectarea regulilor de mai sus constituie contravenţie şi se sancţionează conform O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu amendă de la 3000 lei la 6000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 la 50000 lei pentru persoane juridice. Aprinderea resturilor vegetale pe timp de vânt sunt şi mai periculoase datorită creşterii vitezei de propagare a arderii, suprafeţele cuprinse de incendiu fiind mult mai mari, la fel şi pagubele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Impact violent între două autoturisme pe Bulevardul Unirii din Târgovişte

O clipă de neatenţie, dar şi graba o putea costa scump viaţa pe o şoferiţă în vârstă de 35 de ani, după ce a făcut o manevră neregulamentară în trafic. Femeia se pare că a vrut să întoarcă maşina pe linia dublă continuă, moment în care a fost lovită în […]