Poliţiştii din Dâmboviţa au emis 22 de ordine de protecţie provizorii

In perioada 28 decembrie 2018 – 23 ianuarie 2019, poliţiştii din Dâmboviţa au emis 22 de ordine de protecţie provizorii, dintre care 12 au fost în mediul urban.
Dintre totalul acestora, 10 au fost confirmate de către procuror, dintre care 6 din mediul urban.Totodată, 8 au fost confirmate de către instanţa de judecată competentă, iar 5 au fost nerespectate, pe numele celor în cauză fiind întocmite dosare penale.
Poliţiştii au dreptul de a emite, din 28 decembrie 2018, un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile, în cazurile de violenţă domestice, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Pentru a veni în sprijinul victimelor, legislaţia privind violenţa domestică a fost modificată şi completată prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018, fiind reglementată modalitatea de intervenţie a poliţiştilor în cazurile de violenţă domestică şi emiterea ordinului de protecţie provizoriu de către aceştia.
De la data de 28 decembrie 2018, poliţiştii pot emite ordinul de protecţie provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de cinci zile, una sau mai multe măsuri de protecţie a victimelor.
Ordinul stabileşte procedura de intervenţie a poliţiştilor, de cooperare cu celelalte instituţii cu atribuţii în prevenirea şi combaterea violenţei domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului şi procedura de emitere a ordinului de protecţie provizoriu, precum şi cea de punere în executare a acestuia.
Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin 112, formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Delegaţia Asociaţiei de Prietenie România-China a fost invitată la Ambasadai Chinei în România

Pentru poporul chinez, cea mai importantă sărbătoare tradiţională este Anoul Nou Chinezesc. Calendarul tradiţional chinezesc ne arată că la 5 februarie 2019 intrăm în anul Mistreţului de Pământ. Acest an se va încheia pe 24 ianuarie 2020. Zodiacul ne spune că anul Mistreţului de Pământ va fi un an în […]