Poliţiştii dâmboviţeni, alături de copii şi în vacanţă!

Structura de prevenire a criminalităţii, în colaborare cu poliţiştii criminalişti, au organizat o activitate pentru prevenirea comportamentelor delincvente şi a victim-izării minorilor.
La activitate au participat copii de la Organizaţia Salvaţi Copiii, Asociaţia Provita Târgovişte 2003 şi Hera Kids Afterschool.
Elevii au urmărit curioşi tehnicile de lucru şi dotarea laboratorului criminalistic şi au ascultat sfaturile poliţiştilor de la prevenire. Activitatea s-a încheiat cu un exerciţiu de dresaj al câinelui Picaba, aflat în dotarea Serviciului Criminalistic.
După o sesiunea de fotografii cu poliţiştii şi laboratorul criminalistic, copii au vizitat Complexul Muzeal „Curtea Domnească”.
Delincvenţa juvenilă şi prevenirea vic-timizării minorilor este un segment al criminalităţii care necesită o atenţie deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot cădea cu uşurinţă în capcana infracţionalităţii, datorită vârstei, teribilismului şi dorinţei de a gusta noul la orice pas.
Tematica prezentată la întâlnirile organizate a fost axată pe prevenirea comportamentelor antisociale, cauzele şi factorii favorizanţi în delincvenţa juvenilă (anturajul, consumul de alcool, substanţe etnob-otanice etc.), consecinţele legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de către persoane minore (răspunderea penală a minorilor, efectele comiterii de infracţiuni în plan social), diferitele situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi a măsurilor de prevenire pe care orice persoană le poate lua pentru a evita unele situaţii de victimizare.
Elevii de gimnaziu au fost informaţi cu privire la riscurile de victimizare ce pot apărea în mediul virtual, precum şi modalităţi de prevenire a victimizţrii lor. De asemenea, poliţiştii dâmboviţeni le-au prezentat elevilor consecinţele violenţei şcolare, precum şi modalităţile în care elevii se pot implica în activităţi de informare şi prevenire, pentru consolidarea siguranţei şcolare şi extraşcolare.
Tema privind siguranţa bunurilor s-a concretizat în prezentarea câtorva cazuri de victimizare, au fost dezbătut factorii favorizanţi şi măsurile de prevenire pe mai multe categorii de furturi, respectiv din buzunare, sala de clasă, din locuinţe, din autoturisme, furturile de telefoane mobile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Modificarea Legii cadastrului, un pas important pentru finalizarea înregistrării tuturor proprietăţilor din România

Problemele unui număr însemnat de români legate de proprietatea terenurilor vor fi rezolvate după intrarea în vigoare a unui nou act normativ, adoptat recent de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Este vorba despre votul dat Proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2018, privind […]