
Vremea se încălzeşte, şi după cum ştim, creşte numărul celor care merg cu ATV-uri sau motociclete la munte, în păduri sau pe trasee turistice. Vă ATENŢIONĂM că intrarea pe trasee turistice montane sau în zone din fondul forestier, cu motociclete, enduro sau ATV-uri se face numai în anumite condiţii. Amenzile pot ajunge până la 3000 de lei.
Modificările au fost aduse prin LEGEA nr. 197 din 7 septembrie 2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic
„16. La articolul 54, partea introductivă a alineatului (2) se modifică şi are următorul cuprins:
(2) Accesul public în fondul forestier naţional cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu excepţia activităţilor sportive, de recreere şi turism organizate, care se pot practica pe drumurile forestiere sau pe trasee special marcate şi omologate, numai cu acordul: 17. La articolul 54, după alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alineatele (3)-(5), cu următorul cuprins:
(3) În cazul organizaţiilor neguvernamentale, accesul în fondul forestier cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este permis doar în urma semnării unui protocol cu administratorul, în cazul fondului forestier proprietate publică a statului, sau cu administratorul/proprietarul, în cazul fondului forestier proprietate privată.
(4) Amenajarea în fondul forestier naţional de poteci şi trasee pentru plimbare, alergare şi biciclete se face cu acordul administratorului, pentru fondul forestier proprietate publică a statului, sau cu acordul proprietarului, pentru fondul forestier, altul decât proprietate publică a statului. În pădurile încadrate în tipul I funcţional, amenajările se pot realiza numai cu aprobarea administratorului ariei naturale protejate.
(5) Potecile şi traseele pentru plimbare, alergare şi biciclete pot fi realizate numai din pământ, lemn şi pietriş. Realizarea acestora nu face obiectul scoaterii definitive/ocupărilor temporare din fondul forestier naţional, nu necesită autorizaţie de construcţie şi este permisă numai în situaţia în care nu implică tăieri de arbori, defrişări.”
Încălcările legale enumerate anterior reprezintă contravenţii şi, conform Legii nr. 171 din 2010, sunt constatate în ordinea descrisă de lege, de către:
- Personalul silvic – din cadrul Gărzii forestiere, din cadrul administratorilor fondului forestier proprietate publică a statului şi din cadrul structurilor de rang superior ale Romsilva şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor;
- Ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române şi ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române.