Plafonarea punctului de amendă nu a fost încă prelungită

Amenzile rutiere ar putea creşte cu 50% de la 1 ianuarie 2021, întrucât în ultima zi a acestui an expiră plafonarea punctului de amendă la 145 de lei. De anul viitor, un punct de amendă va fi 223 de lei, dacă viitorul Guvern nu prelungeşte plafonarea. Valoarea amenzilor rutiere este stabilită pe baza unui punct de amendă, care reprezintă 10% din valoarea salariului minim brut pe economie, potrivit legislaţiei în vigoare.
Totuşi, începând din 2017, autorităţile centrale au plafonat anual valoarea unui punct de amendă la 145 de lei, pentru a evita o creştere bruscă a amenzilor ca urmare a măririi treptate a salariului minim brut pe economie.
Actuala plafonare a punctul de amendă expiră la 31 decembrie 2020, iar în prezent şansele ca plafonarea să poată fi prelungită sunt relativ scăzute. Plafonarea punctului de amendă se poate face doar prin emiterea unei ordonanţe de urgenţă, însă actualul Guvern nu are posibilitatea legală de a emite astfel de documente, întrucât premierul actual este numit interimar.
Astfel, singura soluţie este ca până în 31 decembrie să fie numit un nou Guvern în Parlament, iar acesta să adopte la timp noua ordonanţă de urgenţă.
În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, valoarea unui punct de amendă va creşte automat de la 1 ianuarie la 223 de lei, echivalentul a 10% din salarul minim brut actual de 2.230 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

MILITARII VIN ÎN SPRIJINUL DSP

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) pune la dispoziţia Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară aproximativ 600 de militari pentru a sprijini, în perioada următoare, eforturile generale de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.„Militarii vor îndeplini sarcini de operatori call-center, pentru realizarea de anchete epidemiologice, precum şi de operatori calculator, pentru completarea […]