Published On: vin, feb. 24th, 2017

Peste 90% din veniturile unei gospodării se duc pe cheltuieli de consum, taxe şi impozite

nichiduta.ro

România şi Bulgaria rămân în continuare fruntaşe în topul sărăciei, inclusiv în clasamentele oficiale ale organismelor europene. Anul trecut, în jur de 35% dintre gospodării s-au aflat în imposibilitatea de a plăti la zi întreţinerea locuinţei din cauza lipsei resurselor financiare, iar 16,7% – energia electrică.
De asemenea, pentru a face faţă cheltuielilor curente, 6,8% dintre gospodării au apelat la economii, 6,1% s-au împrumutat de la rude, prieteni sau alte persoane, 9,3% au muncit suplimentar, în timp ce 11,5% au apelat la ajutoare financiare, fără obligaţia de restituire, de la rude, prieteni.
Numai 20% dintre gospodării şi-au permis o săptămână de concediu în afara casei, 5,9% – înlocuirea mobilei uzate şi/sau demodate, 12,1% -cumpărarea de produse electro-casnice. Satisfacerea nevoilor de bază de consum, impozitele şi contribuţiile de asigurări sociale au lăsat, anul trecut, prea puţine resurse de investiţii gospodăriilor din România. În anul 2016, impozitele asupra veniturilor, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe, au deţinut o pondere de 19,0% din cheltuielile totale, ridicându-se în medie la suma de 446,1 lei lunar pe o gospodărie, din care impozitul pe salariu a reprezentat 39,5% (38,8% în 2015), iar contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de şomaj şi pentru asigurările de sănătate) 56,3% (56,5% în 2014). Principala destinaţie a cheltuielilor gospodăriilor – consumul – a deţinut, în medie pe ansamblul gospodăriilor, 72,4% din cheltuielile totale.
Cheltuielile de consum au reprezentat 1.702,9 lei lunar pe o gospodărie, iar cheltuielile băneşti pentru cumpărarea de produse alimentare (inclusiv cheltuielile în unităţile de alimentaţie publică), nealimentare şi pentru plata serviciilor 1.500,4 lei lunar (63,8% din cheltuielile totale). Cealaltă parte a cheltuielilor de consum, contravaloarea consumului uman din resurse proprii (acele produse alimentare şi nealimentare din resurse proprii care sunt consumate de membrii gospodăriei) a fost egală cu 202,5 lei pe gospodărie şi a reprezentat 8,6% din cheltuielile totale.
Dâmboviţa se situează, ca nivel al veniturilor, în a doua parte a clasamentului judeţelor. Câştigurile salariale medii sunt cu 20% sub media naţională, iar diferenţa se resimte şi în ceea ce priveşte nivelul pensiilor.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro