Peste 16.500 de misiuni desfăşurate de jandarmi în anul 2020

Date:

Evaluarea activităţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa (IJJ Dâmboviţa) pentru anul 2020 s-a desfăşurat la sediul Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Ochiuri, într-un cadru restrâns impus de contextul epidemiologie.
Colonel Matei Viorel, inspector şef al IJJ Dâmboviţa a evidenţiat sintetic reprezentantului din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (prezent în sistem videoconferinţă), subprefectului-Cristea Chiru-Cătălin, comandantului centrului şi personalului propriu bilanţul activităţilor desfăşurate pe parcursul anului 2020, precum şi principalele direcţii de acţiune pentru anul
2021.
În anul 2020, activitatea IJJ Dâmboviţa a urmărit eficienti-zarea sistemului de ordine şi siguranţă publică printr-o abordare proactivă, orientată către apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, precum şi protecţia instituţiilor fundamentaler ale statului. Începând cu luna februarie a anului 2020, una din priorităţile instituţiei a fost centrată pe misiunile si activităţile specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, atât în rândul personalului propriu, cât şi în rândul populaţiei din judeţul Dâmboviţa.

Ordine şi siguranţă publică:
În perioada supusă evaluării, eforturile structurilor de ordine publică s-au concentrat în scopulgestionării eficiente a misiunilor de asigurare şi restabilire a ordinii publice având ca prioritate strategică creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor, participarea la menţinerea climatului de siguranţă publică şi prevenirea faptelor antisociale în conformitate cu prevederile planurilor proprii şi ale celorlalte acte normative în vigoare, asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică în zona de responsabilitate din Munţii Bucegi.
În perioada supusă atenţei au fost executate un număr de 16.597 misiuni pe linie de ordine şi siguranţă publică, astfel:

  • 91 de misiuni pe linie de asigurare şi restabilire a ordinii publice;
  • 16.506 misiuni de menţinere a ordinii publice.
    Pe timpul pandemiei de Covid-19, în contextul instituirii la nivel naţional a stării de ure-genţă, respectiv a stării de alertă, jandarmii au executat: misiuni de supraveghere şi ordine publică la 10 centre de carantină;
  • 730 misiuni de însoţire a convoaielor/ transporturilor persoanelor suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2;
  • 50 misiuni de menţinere a ordinii publice executate cu efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Ploieşti;
  • misiuni în sistem integrat pentru menţinerea ordinii publice şi verificarea punerii în aplicare a măsurilor epidemiologice impuse persoanelor aflate în izolare/ carantină.

În ceea ce priveşte cooperarea interinstituţională, aceasta s-a desfăşurat în baza planurilor şi protocoalelor de cooperare/ colaborare în vederea asigurării unui climat de siguranţă civică, fiind executate 549 de acţiuni în cooperare cu alte instituţii, astfel:

  • 333 de acţiuni cu IPJ Dâmboviţa;
  • 24 de acţiuni cu executorii judecătoreşti;
  • 153 de acţiuni cu Direcţia Silvică Dâmboviţa;
  • 39 de acţiuni în cooperare cu alte instituţii (ITM Dâmboviţa, Administraţia Parcului Natural Bucegi, Garda de Mediu etc.).

Rezultatele obţinute de structurile de ordine publică pe timpul desfăşurării misiunilor specifice, independent sau în comun cu alte instituţii, s-au materializat astfel:

  • 156 fapte de natură penală constatate;
  • 3.658 de sancţiuni contravenţionale aplicate, dintre care 1.663 de avertismente scrise şi 1.995 de amenzi, în valoare totală de 1.883.950 lei.
    Majoritatea sancţiunilor aplicate au vizat nerespectarea prevederilor OUG nr. 1/1991 (coroborată cu ordonanţele militare), Legii 55/2020 şi Legii 61/1991 republicată.
    Efectivele din cadrul posturilor de jandarmi montane Peştera şi Zănoaga au acţionat pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice şi a unui climat de ordine şi siguranţă publică în staţiunile turistice desfăşurând activităţi de informare, îndrumare şi prevenire a producerii accidentelor pe traseele montane. La nivelul structurilor montane ale IJJ Dâmboviţa au fost desfăşurate 31 de acţiuni de sal-vare/ evacuare şi s-a acordat sprijin unui număr de 101 turişti.
    Pază şi protecţie instituţională:
    La această dată, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, asigură protecţia instituţională, supravegherea şi ordinea publică la un număr de 26 de instituţii publice.
  • În anul 2020 la nivelul IJJ Dâmboviţa au fost executate şi monitorizate 794 misiuni de pază/protecţie transporturi: de valori (115), cu caracter special (128) şi trasporturi de corespondenţă clasificată (551), fără a înregistra evenimente deosebite.
  • Rezultatele obţinute de structurile de pază pe timpul desfăşurării misiunilor specifice, s-au materializat astfel:
  • o infracţiune constatată;
  • 33 de sancţiuni contravenţionale aplicate, dintre care 7 avertismente scrise şi 26 de amenzi în valoare totală de 22.400 lei.

Misiunea de pază, supraveghere şi intervenţie la conductele magistrale de transport produse petrolieres-a realizat eficient, oferind protecţia şi supravegherea zonelor de dispunere a acestora şi a contribuit la creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului în localităţile a căror zonă administrativă este tranzitată de astfel de conducte, prezenţa jandarmilor în teren fiind apreciată pozitiv de către localnici. Misiunea a fost organizată şi executată în condiţii optime, nereieşind aspecte negative.
Pe timpul executării misiunii de supraveghere şi ordine publică la conducte de transport produse petroliere, au fost aplicate 163 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 65.200 lei.
Prin prisma rezultatelor obţinute, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa a avut un aport deosebit la creşterea nivelului de siguranţă al cetăţenilor judeţului, contribuind totodată la consolidarea imaginii Jandarmeriei Române, ca instituţie sigură şi credibilă aflată permanent în slujba cetăţenilor şi a comunităţii. În vederea atingerii obiectivelor generale şi specifice asumate de conducerea unităţii, precum şi pentru creşterea performanţelor, în anul 2021 vor fi avute în vedere principalele direcţii de acţiune stabilite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Stop traficului de persoane! 

Exploatarea sexuală este cea mai întâlnită formă a traficului...

Este  o atenționare meteorologică de COD GALBEN ce vizează intensificări ale vântului

Vântul va avea intensificări în Dobrogea, sud-estul Moldovei, estul...

S-a adoptat un nou Cod Silvic

Noua legislație reglementează lupta digitalizată cu tăierile ilegale de...