Persoanele cu grad de handicap grav sau accentuat vor beneficia de un spor 15% la salariul de bază

Potrivit unui proiect aflat pe agenda guvernului, persoanele încadrate cu handicap grav sau accentuat, indiferent de tipul acestuia, vor beneficia de un spor de 15% din salariul de bază pentru activitatea desfăşurată în cadrul programului normal de lucru.
În acest sens a fost adoptată o Hotărâre care se aplică persoanelor care deţin un certificat de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat şi boli rare.
Hotărârea vine şi ca o reparaţie morală întrucât, până la această dată, doar nevăzătorii cu handicap grav şi accentuat beneficiau de acest spor, situaţie care genera o diferenţiere pe criterii de dizabilitate în ceea ce priveşte câştigurile salariale realizate de persoanele cu handicap. Decizia se încadrează în categoria măsurilor legislative specifice necesare pentru a accelera sau obţine egalitatea de facto a persoanelor cu dizabilităţi în ceea ce priveşte exercitarea dreptului la muncă, obligaţie asumată prin ratificarea Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

AJOFM Dâmboviţa -11 cursuri de formare profesională în luna octombrie

În concordanţă cu programul aprobat şi în funcţie de cerinţele de pe piaţa muncii, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Dâmboviţa îşi propune pentru luna octombrie deschiderea a 11 programe de formare/reconversie profesională. Cele mai multe dintre aceste cursuri gratuite sunt organizate la Târgovişte şi vizează următoarele meserii: […]