Perioada pentru încheierea unui contract de furnizare a energiei pe piaţa liberă va fi prelungită până pe 31 martie

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei vrea să prelungească până pe 31 martie 2021 perioada în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel încât clienţii casnici să beneficieze de preţul din oferta concurenţială, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică. Practic, asigură posibilitatea clienţilor casnici de a alege oferta de furnizare valabilă la 1 ianuarie 2021 inclusiv până în luna martie 2021. În acest moment, perioada prevăzută pentru încheierea unui astfel de contract, pentru oferte valabile la 1 ianuarie, este doar luna ianuarie.
Până încheie contractul pe piaţa liberă, consumatorul casnic poate beneficia pentru toată perioada de preţul din ofertă, în condiţiile încheierii în această perioadă a unui contract concurenţial cu furnizor de ultimă instanţă.
Totuşi, cu cât este încheiat un contract pe piaţa liberă mai repede cu atât mai bine, întrucât preţurile furnizorilor de ultimă instanţă pentru serviciul universal sunt mai mari decât cele de pe piaţa liberă. De exemplu, chiar la Enel, Electrica sau CEZ, în calitate de furnizori de ultimă instanţă, preţul pentru serviciul universal este mai mare decât cele dintr-un contract încheiat chiar cu aceeaşi furnizori, dar pe piaţa liberă.
ANRE susţine că prelungirea perioadei este un avantaj pentru clienţii casnici, deoarece vor avea o perioadă mai lungă de timp pentru alegerea unei oferte de furnizare a energiei electrice, ceea ce va duce la alegerea celei mai potrivite oferte.

ANRE vine cu acest proiect de ordin în condiţiile în care Virgil Popescu, ministrul energiei, a declarat în ultima zi din an că este posibil ca Guvernul să intervină după 15 ianuarie prin OUG, pentru a prelungi perioada în care populaţia poate alege un contract de energie electrică pe piaţa con-curenţială.
Ministerul Energiei va aştepta până în jurul datei de 15 ianuarie să vadă exact cum funcţionează piaţa, după care, dacă este cazul, chiar va interveni legislativ, în aşa fel încât să ajute oamenii să găsească cele mai ieftine şi cele mai bune soluţii pentru preţul energiei electrice şi nu să fie trecuţi automat într-o piaţă scumpă a serviciului universal, spunea ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Pacienţii cu forme uşoare de boală, declaraţi vindecaţi, îşi pot relua activitatea profesională fără a fi condiţionaţi de efectuarea unui nou test COVID-19

Având în vedere unele situaţii cu care se confruntă angajaţii care se întorc la locurile de muncă dupa ce fie au stat in carantină pentru ca au fost con-tacti direcţi ai unor cazuri confirmate Covid-19, fie au fost pozitivi la testul SARS-Cov-2 şi s-au vindecat, salariaţi care nu sunt primiţi […]