Published On: mar, ian. 26th, 2016

Pensiile speciale pentru primari şi alţi aleşi locali rămân doar un vis frumos pentru aceştia

nichiduta.ro

justitiePensiile speciale ale aleşilor locali – primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene – sunt neconstituţionale, au decis, săptămâna trecută, în unanimitate, judecătorii CCR.
Legea a fost adoptată la finele anului trecut, însă nu intrase încă în vigoare, ea fiind atacată la Curtea Constituţională de Guvernul României. Decizia Curţii, care nu a fost încă făcută publică, urmează să fie înaintată Guvernului.
Judecătorii CCR au avut trei principale argumente pentru care au declarat neconstituţional actul normativ. În primul rând, spun ei, legea nu este clară, pentru că niciunde în text nu scrie exact ce anume reprezintă această pensie specială. Un alt argument este că legea instituie inegalităţi chiar între persoanele care ocupă aceleaşi poziţii. Reamintim ca unul din articolele actului normativ spune că nu vor putea beneficia de acest drept acei aleşi locali care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie săvârşite în timpul mandatului.
O altă problemă identificată de magistraţii CCR este că iniţiatorii legii nu au prevăzut sursa de finanţare pentru aceste pensii.
Legea se va întoarce în Parlament şi trebuie pusă în acord cu decizia magistraţilor în cel mult 45 de zile.

eJobs

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro