Pedeapsă cu închisoare pentru deschiderea, pe o reţea de socializare, a unui cont cu datele altei persoane!

O decizie a înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar putea pune capăt calomniilor şi falsurilor răspândite pe reţelele de socializare.Deschiderea pe o reţea de socializare a unui cont pe numele altei persoane şi postarea de informaţii, fotografii şi imagini video pe acel cont, fără acordul persoanei respective, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare între 1 an şi 5 ani, a stabilit ICCJ.
ICCJ a fost sesizată de Curtea de Apel Braşov pentru pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, într-un dosar în care un bărbat a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 8 luni închisoare pentru şantaj, fals informatic şi violarea vieţii private, după ce a deschis un cont fals pe o reţea de socializare şi pe un site pentru adulţi, unde a postat fotografii şi filmuleţe compromiţătoare.
La judecarea apelului, judecătorii de la Curtea de Apel Braşov au decis sesizarea înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu pronunţarea unei chestiuni de drept: „Dacă fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul Penal.”
Instanţa supremă a decis în acest caz că este infracţiune fapta unei persoane de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare pe numele unei alte persoane, fără acordul acesteia.
„Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”, se arată în hotărârea ICCJ. Conform Codului penal, infracţiunea de fals informatic se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

FARUL VISEAZĂ SĂ ELIMINE CHINDIA

FC Farul Constanţa a încheiat cu bine cantonamentul de la Bucureşti. Elevii lui lanis Zicu au avut două zile libere, iar de astăzi au revenit la antrenamente pentru a pune la punct toate detaliile importante înaintea meciului din optimile de finală ale Cupei României cu Chindia Târgovişte. Chiar dacă adversarul […]