Păşunatul va fi permis pe tot parcursul anului

Păşunatul animalelor domestice va fi permis pe perioada întregului an crescătorilor care sunt proprietari sau deţin cu orice titlu terenuri agricole ori au acordul scris al proprietarilor de terenuri agricole, pe care se păşunează.
Măsura a fost adoptată printr-o ordonanţă de urgenţă care ridică interdicţia păşunatului în perioada 6 decembrie – 24 aprilie, pentru o parte din proprietarii animalelor domestice.
Au fost aduse modificări prevederilor art. 23 din Legea nr. 407/2006 a vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic. Potrivit noii reglementări, „se interzice păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie, cu excepţia cazurilor în care proprietarul animalelor domestice este proprietar sau deţine cu orice titlu terenul agricol sau are acordul scris al deţinătorului de teren pe care se păşunează”.
Vechea reglementare prevedea interdicţia păşunatului pentru toţi crescătorii de animale. Această interdicţie ar fi putut să conducă la producerea de însemnate pierderi de animale prin mortalităţi, să creeze premisa renunţării la activitatea de creştere a animalelor, depopulării spaţiului rural, dispariţiei locurilor de muncă şi imposibilităţii asigurării hranei pentru populaţie.
De asemenea, aplicarea sancţiunilor contravenţionale pentru crescătorii de animale care sunt proprietari sau deţin cu orice titlu terenul agricol sau au acordul scris al deţinătorului de teren pe care se păşunează, pe de o parte, iar pe de altă parte, aşa cum s-a mai evidenţiat, pierderile importante în rândul efectivelor de animale şi reducerea veniturilor crescătorilor de animale, ar putea determina consecinţe negative sociale şi economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Peste 63 de milioane de lei pentru modernizarea iluminatului public în oraşele din Regiunea Sud-Muntenia

A fost organizat seminarul de informare privind promovarea oportunităţillor de finanţare nerambursabilă din cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, pentru sprijinirea tranziţiei spre o economie cu emisii reduse de carbon. Discuţiile purtate în cadrul evenimentului au vizat Axa prioritară 3, „Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de […]