Ordonanţa 30 simplifică „drumul” banilor către primării Parlamentarii PSD Dâmboviţa saluta adoptarea acestei ordonanţe

tutuianuPrin Ordonanţa 30, Guvernul simplifică „drumul” banilor către primării , creând posibilitatea tuturor primăriilor şi consiliilor locale să întocmească proiecte noi şi să se adreseze pentru finanţare direct Ministerului Dezvoltării Regionale. S-ar elimina astfel prioritizările pe criterii politice pe care le făceau consiliile judeţene atunci când venea vorba despre împărţirea banilor administraţiilor locale. Mai clar, Ordonanţa de Urgenţă 30/2014, publicată miercurea trecută în Monitorul Oficial a fost făcută în aşa fel încât Consiliile Judeţene să nu mai aibă niciun cuvânt de spus în privinţa selectării unor proiecte, primăriile putând stabili proiecte şi finanţări în relaţie directă cu Ministerul Dezvoltării. În aceste condiţii, procedura prioritizării proiectelor de dezvoltare locală (care era efectuată de conducerea Consiliului Judeţean, n. red.) va trece peste semnătura preşedintelui administraţiei judeţene, care nu mai contează în noua situaţie. Grupul parlamentarilor PSD -PC din Dâmboviţa, salută reluarea discuţiilor legate de investiţiile necesare dezvoltării judeţului Dâmboviţa prin discuţiile cu primarii oraşelor şi comunelor din judeţ. Prezenţa vicepremierului Liviu Dragnea, Ministrul Dezvoltării Regionale, la întâlnirea de la Titu se înscrie în agenda publică anunţată, recent, de Grupul parlamentarilor dâmboviţeni prin care urmăresc redeschiderea dosarelor de investiţii ale primăriilor din Dâmboviţa, pe masa Miniştrilor PSD din Guvernul Ponta. Totodata, Grupul senatorilor şi deputaţilor PSD-PC, salută adoptarea O.G 30 de Guvernul Ponta prin care fondurile pentru obiectivele de investiţii ale primăriilor pot fi aprobate fără să mai fie trecute prin filtrul Consiliului Judeţean. În opinia parlamentarilor dâmboviţeni , această modificare are la bază criterii de eficienţă şi de orientare a investiţiilor către cetăţeni prin recunoaşterea importanţei primarilor, ca exponenţii cei mai apropiaţi de oameni ai clasei politice.
Parlamentarii PSD şi PC vor continua să monitorizeze stadiul implementării proiectelor de investiţii aflate în atenţia Consiliului Judeţean pentru a asigura accelerarea şi suportul parlamentar necesar dezvoltării judeţului Dâmboviţa.
Undă verde pentru modernizarea primăriilor
Ca noutate, Ordonanţa de Urgenţa 30 introduce pe lista obiectivelor de investiţii finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locala (PNDL) şi cele legate de realizarea, extinderea, reabilitarea şi modernizarea sediilor instituţiilor publice locale. Un motiv invocat de Ministerul Dezvoltării în redactarea Ordonanţei este că există clădiri degradate care, prin „producerea unui seism ar duce la colapsul instituţional şi implicit la pierderi materiale şi de vieţi omeneşti”. Nu sunt neglijate nici situaţiile în care sediile instituţiilor publice au fost afectate de dezastre naturale sau incendii. „Sediile autorităţilor publice sau ale instituţiilor din subordine care au suferit degradări ireversibile produse de incendii, inundaţii sau alunecări de teren au nevoie urgentă de crearea cadrului legal pentru a permite intervenţia statului ca măsură de sprijin pentru exercitarea atribuţiilor legale ale acestora”, se mai arată în textul OUG 30/2014. Practic, primarii vor putea cere bani direct de la Guvern „în situaţii justificate” pentru a moderniza de exemplu sediile şcolilor, căminelor culturale, dispensarelor sau chiar ale sediilor primăriilor. Astfel, în ordonanţă se prevede: „în vederea decontăriii fondurilor alocate de la bugetul de stat, beneficiarii transmit solicitările de fonduri la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cu informarea consiliilor judeţene.”Pentru situaţiile în care „nu există justificări”, proiectele primărilor vor trebui să treacă mai întâi prin pixul preşedintelui Consiliului Judeţean. Mai mult, noua ordonanţă deschide căi de comunicare chiar cu primarii din opoziţie care astfel, vor putea „negocia politic” direct cu şeful Ministerului Dezvoltării finanţarea unor proiecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Alianţa PDL-PNL nu există la Vulcana Pândele Marius Boştinaru, noul viceprimar PSD al comunei Vulcana Pandele

Joi seară, Consiliul Local Vulcana Pandele s-a reunit în şedinţă ordinară având pe oridinea de zi trei puncte destul de importante. A fost o şedinţă cu miză mare, şi anume numirea unui nou viceprimar care va prelua şi atribuţiile primarului Constantin Olteanu, căruia tocmai zilele trecute prefectul judeţului Dâmboviţa i-a […]