Ora Pământului, sărbătorită la Târgovişte ■ 2.000 de lampioane au fost înălţate din Piaţa Tricolorului

Ş.E.

lampioaneŞi municipiul Târgovişte s-a alăturat celor 5.500 de oraşe din întreaga lume şi a celebrat „Earth Hour” – Ora Pământului, demonstrând că luptă împotriva poluării şi iubeşte energia alternativă.
Proiectul a demarat în luna martie a anului 2007, în oraşul australian Sydney, atunci când autorităţile şi localnicii şi-au manifestat preocuparea privind efectele încălzirii globale prin stingerea luminilor timp de 60 de minute. În 2008, demersul s-a bucurat de sprijinul locuitorilor de pe toate continentele, care a făcut ca „Earth Hour” să devină o mişcare la nivel mondial.
Prin stingerea luminii timp de o oră, o dată pe an, în ultima sâmbătă a lunii martie, cetăţenii îşi arată preocuparea faţă de fenomenul încălzirii globale şi al risipei energetice.
Astfel, sâmbătă seara, începând cu ora 20.00, Piaţa Tricolorului a fost luată cu asalt de târgoviştenii care au dorit să participe la eveniment. După ce luminile s-au stins, au fost aprinse cele 2.000 de lampioane distribuite gratuit de către reprezentanţii Primăriei Târgovişte şi ridicate apoi spre cer în aplauzele tuturor.
Primarul municipiului, Gabriel Boriga, prezent, de asemenea, în mijlocul mulţimii, a declarat: „Târgoviştea, alături de alte 5.500 de comunităţi din lume, a sărbătorit ora pământului – „Earth Hour”, aşa cum este supranumită. Am vrut să atragem atenţia asupra a două lucruri. În primul rând faptul că toate consumurile de energie electrică dăunează şi acestea trebuie reduse, dacă se poate până la zero, prin energie alternativă. Am vrut să atragem atenţia asupra acestui lucru prin două acţiuni pe care le-am făcut. Ca în fiecare an, între ora 20.00 şi 21.00, şi în această zi de 23 martie am oprit iluminatul public stradal în tot municipiul Târgovişte, reducând într-o manieră considerabilă emisiile de CO2 şi, în al doilea rând, am reuşit să atragem atenţia târ-goviştenilor şi cred că şi dâm-boviţenilor şi tuturor românilor asupra acestui eveniment, prin cele 2.000 de lampioane ecologice pe care de aici, din Piaţa Tricolorului, le-am ridicat spre cer. Sunt sigur că acest exemplu, la anul, va fi unul urmărit de la faţa locului de mult mai mulţi oameni – în această seară au fost 2-3.000 de oameni poate, dar sper ca la anul să fim 10.000 şi să ridicăm spre cer mult mai multe lampioane, să facem o sărbătoare a Târgoviştei şi a târgoviştenilor, alături de alţi cetăţeni responsabili din întreaga lume care doresc să salveze această planetă, planeta Pământ”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

PAŞTELE CAILOR, UN BRAND AL TÂRGOVIŞTEI

Paştele Cailor este un frumos obicei ce are loc, anual, la Târgovişte, în cartierul Matei Voievod şi care tinde să devină un brand al municipalităţii. Edilul Târgoviştei şi-a exprimat dorinţa de a susţine şi a perpetua această tradiţie. Mai mult, doreşte ca, în viitorul apropiat, lunar, să aibă loc, la […]