Odată cu primele ninsori, utilizarea anvelopelor de iarna devine obligatorire

Meteorologii au anunţat deja o scădere accentuată a temperaturilor iar şoferii cu experienţă ştiu că, odată cu intrarea în sezonul rece, trebuie să aibă în vedere echiparea autovehiculelor cu anvelopele adecvate. Anvelopele de iarnă sau din categoria „All Season” sunt obligatorii indiferent de data calendaristică, dacă maşina rulează pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Potrivit Codului Rutier, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii începând cu data de 1 noiembrie, dar pot apare situaţii în care montarea acestora pe autovehicule se impune chiar şi mai devreme, în octombrie sau în orice altă lună a anului, în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
În linii mari, prevederea legală, intrată în vigoare la 1 noiembrie 2009 (de unde şi confuzia legată de dată), spune că maşina trebuie echipată cu anvelopele potrivite indiferent de sezon, astfel că pot fi aplicate amenzi şoferilor care circulă cu anvelope de vară pe un drum curat în cea mai mare parte dar cu o porţiune acoperită cu zăpadă sau polei. În concluzie, utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă. Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice.
Totuşi, potrivit specialiştilor în domeniu, momentul recomandat pentru montarea pneurilor de iarnă este înaintea scăderii temperaturii sub pragul de 7°C. Aceştia recomandă şi ca intervalul de înlocuire a anvelopelor utilizate pe timpul iernii, în cazul autovehiculelor personale să nu depăşească 6 ani. Prin utilizarea unor pneuri mai vechi, siguranţa şoferului şi a participanţilor la trafic este pusă în pericol, crescând riscul de explozie a cauciucului şi scăzând rezistenţa mecanică la frânare din cauza deteriorării. Anvelopele de iarnă sau All Season ajunse la vârsta cronologică de 10 ani trebuie înlocuite neapărat, chiar dacă aparent sunt intacte şi nu au atins limitele uzurii.
Ţinând cont de condiţiile specifice de la noi, se recomandă echiparea cu anvelope de iarnă pentru maşinile rulate frecvent în sezonul rece, materialul din care sunt fabricate asigurând un nivel crescut de aderenţă. În plus faţă de cele All Season, cauciucurile de iarnă au bandă de rulare mai profundă şi îndepărtează apa de pe suprafaţa lor.
La pregătirea autovehiculului pentru sezonul rece, pe lângă schimbarea obligatorie a anvelopelor, posesorii de autovehicule trebuie să acorde atenţie şi altor aspecte care asigură o bună funcţionare a maşinii pe timpul iernii: să verifice bateria şi sistemul de încărcare al bateriei; să verifice concentraţia antigelului, care trebuie să reziste la temperaturi de -30 °C; să se asigure că termostatul funcţionează în parametri optimi şi poate încălzi habitaclul; să verifice nivelul de ulei de motor şi dacă este respectat intervalul recomandat de revizie; să se asigure că au un kit complet cu lanţuri antiderapante, racletă, lichid de parbriz şi soluţii pentru dezgheţarea parbrizului şi a sistemului de închidere al maşinii, ştergătoare adecvate; să evite folosirea simultană a mai multor consumatori, pentru a menaja bateria.
Amenda pentru şoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu anvelope de vară se poate cifra între 9 şi 20 de puncte de amendă iar ca pedeapsă complementară, poate fi reţinut certificatul de înmatriculare al autovehiculului. Pe lângă aderenţa sporită pe zăpadă, pneurile de iarnă au o compoziţie diferită, care le permite să se comporte mult mai bine inclusiv pe perioadele fără precipitaţii dar geroase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Birou de Relaţii cu Publicul la Mavrodin

Îmbunătăţirea relaţiei administraţie publică -cetăţean, reprezintă o prioritate pe agenda de lucru a autorităţilor din oraşul Răcari. Administraţia de la Răcari pune mare accent pe un continuu dialog cu cetăţenii datorită problemelor existente la nivelul comunităţii, în acest sens fiind instituţionalizate formele de consultare. Datorită acestui fapt cetăţenii, îşi cunoasc […]